Ženy sešlyze značené turistické cesty, v náročném a zasněženém terénu však ztratily orientaci. Po dvou hodinách bloudění se rozhodly zavolat o pomoc na linku 158. Na pomoc turistkám vyrazili policisté z Krásné Lípy, kteří si vyžádali asistenci strážní a informační služby Národního parku České Švýcarsko.

"Zkratka, kterou si turistky zvolily, je pro neznalého návštěvníka orientačně náročná i v období bez sněhové pokrývky," říká Václav Nič, vedoucí oddělení strážní a informační služby Národního parku České Švýcarsko, a dodává: "Strážce se v danou chvíli nacházel na odlehlé straně národního parku, naštěstí však děvčata zabloudila v oblasti, která je pokryta signálem mobilních operátorů."

Kvůli dlouhé době dojezdu a blížícímu se soumraku se strážce parku rozhodl spojit se s bloudícími turistkami telefonicky. Strážci se podařilo po asi desetiminutovém hovoru určit, kde se přibližně nacházejí a nasměrovat je do místa, kam navedl také policisty. Odtud policisté obě značně vyčerpaná a podchlazená děvčata odvezli služebním vozem.

"Ne vždy to může takto dobře dopadnout, pokrytí signálem mobilních operátorů je omezené, terén je velmi složitý a nepřipravený návštěvník se v něm brzy vyčerpá," varuje návštěvníky Václav Nič a uzavírá: "Je to také výstraha pro všechny další návštěvníky, aby byli opatrnější a ze svých výletů se vždy vraceli bezpečně domů."

Tomáš Salov