„Kdybych byla na vše sama, nevím, jak bych vyšla. I když dáme s manželem své příjmy dohromady, na žádné velké vyskakování to není, ale žijeme ve vlastním domě a máme našetřenou nějakou rezervu, tak se nemáme špatně,“ říká Lenka s tím, že některé její vrstevnice, které berou podobně nízký důchod a žijí samy, musí chodit na brigády, aby se uživily a zvládly vše poplatit.

V Ústeckém kraji žilo k poslednímu měsíci loňského roku 135 909 lidí, kteří pobírali starobní důchod (bez souběhu s vdovským nebo vdoveckým). Navíc se zvýšil i podíl důchodců, kteří do důchodu odešli předčasně.

Filip Ušák, starosta Benešova nad Ploučnicí.
Trestní oznámení na starostu Benešova policie odložila

„V souvislosti s prodlužujícím se věkem odchodu do důchodu a horším uplatněním na trhu práce zejména starších lidí se v posledních letech neustále zvyšuje počet osob, které odcházejí do předčasného důchodu. V roce 2016 pobíralo předčasný starobní důchod bezmála 28 procent starobních důchodců, zatímco v roce 2010 jich bylo 22 procent,“ uvedla Monika Raušerová z krajského statistického úřadu a dodala, že počet starobních důchodců se v Ústeckém kraji meziročně zvýšil o devět set osob.

„V porovnání s celorepublikovým průměrem byla v prosinci 2016 průměrná výše důchodu v Ústeckém kraji podprůměrná téměř u všech typů důchodů, s výjimkou vdoveckého důchodu,“ dodala Raušerová s tím, že v mezikrajovém srovnání byl kraj průměrnou výší starobního důchodu sedmý nejvyšší a poměrný starobní důchod byl v rámci České republiky osmý nejvyšší.

Kolik berou lidé v Ústeckém kraji:Průměrná měsíční výše starobního důchodu je v kraji 11 341 korun
Děčín 10 891, Litoměřice 11 333, Teplice 11 401
V porovnání s ostatními kraji v Česku byl v roce 2016 starobní důchod v Ústeckém kraji sedmý nejvyšší

Ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D.
O vzhled Děčína bude pečovat nový architekt, je z Prahy