Poslední hodiny zbývají do otevření volebních místností. Během pátku a soboty si voliči vyberou nové zastupitele, na Děčínsku budou volit také senátora. Současně vrcholí i předvolební kampaň, která byla v některých městech – například v Rumburku – dost drsná.

Jdeme volit!

Poprvé se volební místnosti otevřou dnes ve 14 hodin, možnost hlasovat bude až do 22 hodin. V sobotu se pak hlasuje od 8 do 14 hodin.

První výsledky by měly být známé během pozdního sobotního odpoledne. Vzhledem k vyšší náročnosti bude sčítání pravděpodobně trvat déle než obvykle.

Děčínský deník bude z celého volebního klání přinášet na webových stránkách www.decinskydenik.cz on-line přenos, v sobotu odpoledne pak nejčerstvější výsledky. Chybět nebudou ani reakce vítězů a poražených.

V pondělním tištěném vydání Děčínského deníku pak naleznete kromě ohlasů 
a souhrnných výsledků
i kompletní výsledky komunálních voleb ve všech obcích na Děčínsku a Šluknovsku.

Vážné obvinění

Přestože je kampaň téměř
u konce, objevilo se na poslední chvíli ještě vážné obvinění. Pouhé dva dny před začátkem voleb se rozhodla rumburská radnice podat podnět Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Trestní oznámení podala radnice prostřednictvím starosty Jaroslava Trégra na bývalého starostu Jaroslava Sykáčka a na bývalou tajemnici Dagmar Žákovou. Další trestní oznámení se týká bývalého místostarosty Ladislava Pokorného. Tedy politiků, se kterými měl místostarosta Darek Šváb během posledního volebního období značné spory. Ty vedly až k tomu, že Sykáček i Pokorný vedení radnice opustili, respektive byli odvoláni a jsou v opozici.

„Jedná se o velmi závažné věci, při správě obecního majetku nesmí docházet k jakýmkoliv svévolným rozhodnutím, a úředníci ani politici si prostě nemůžou dovolit nakládat se svěřenými prostředky jak se jim zlíbí," říká starosta Trégr s tím, že potřebuje určit, po kom má město vymáhat údajnou škodu.

Trestní oznámení se týká systému pro elektronické pořádání výběrových řízení EZAK, který například již řadu let používá děčínská radnice. Tehdejší rada rozhodla, že se pořídí nástroj pro pořádání transparentních výběrových řízení. K nákupu došlo před dvěma a půl lety v lednu 2012, radnice v Rumburku se ale věc rozhodla řešit až nyní. Podle Trégra čekala na některé analýzy a posudky.

Krajský úřad následně dal za nákup EZAK rumburské radnici pětitisícovou pokutu, protože údajně neměl proběhnout v souladu se zákonem. Navíc musel Rumburk uhradit také správní poplatek spojený se správním řízením.

„Krajský úřad to vyhodnotil na základě podkladů, které dodali pánové Trégr a Šváb. Jenže jsme účastníky řízení ani já, ani paní tajemnice nebyli, a tak jsme se k tomu nemohli vyjádřit. Já sám jsem žádal na zastupitelstvu, aby byl určen viník a byla po něm vymáhána škoda. Podání oznámení dva dny před volbami považuji za čistě účelové. Už nevědí, co mají udělat, aby se udrželi u moci," říká Sykáček, který kandiduje nejen do rumburského zastupitelstva, ale obhajuje i senátorský post.
Starosta Trégr ale účelovost odmítá.

„Dostal jsem to jako úkol od rady, na příslušný policejní útvar to stejně dorazí až po volbách. Nechtěl jsem celou věc medializovat," říká starosta. Jenže informace o podání trestního oznámení dorazila do redakce Děčínského deníku od spolupracovníka sdružení Rumburáci.cz, za které starosta kandiduje.

Ve čtvrtek pak měla rumburská radnice odeslat trestní oznámení na bývalého místostarostu Ladislava Pokorného kvůli nákupu elektrické energie. Podle názoru dosluhující radnice měla být smlouva nevýhodná a byla uzavřena bez řádného výběrového řízení.

„Mám stejně jako kdokoliv jiný oznamovací povinnost. 
A nerad bych, aby až přijde za měsíc nové vedení města, aby nás někdo obviňoval, že jsme to zanedbali. Je naší povinností postupovat s péčí řádného hospodáře," vysvětluje Trégr s tím, že chtěl vše dořešit v řádném volebním období, přestože bude na radnici ještě přibližně měsíc po volbách.

S tím, že by nepostupoval hospodárně, ale bývalý místostarosta nesouhlasí. Podle jeho slov probíhal výběr dodavatele elektřiny standardně. „Cenová nabídka pro město Rumburk byla vytvářena 
a komunikována v době po katastrofě v Japonsku a po informacích o uzavření jaderných elektráren v Německu. Panovala tedy všeobecná obava o vývoj ceny silové elektřiny a stability dodávek. Přijetím individuální ceny tedy byla snaha „zafixovat" sjednané ceny na dané období a tím předejít případnému nárůstu ceny," přibližuje podpis sporné smlouvy Pokorný.

Jak policie s trestními oznámeními naloží by mělo být jasné v nejbližších povolebních týdnech. Detektivové ze specializovaného útvaru musí totiž prověřit poměrně velké množství dokumentů, včetně emailové komunikace.