V letošním roce plánuje Rumburk kapitálové výdaje ve výši 60 milionů korun. Navíc se mu podaří splatit dalších osm milionů korun 
z úvěru, který si před několika lety vzal na investiční akce.

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

„Jenom letošní schválené milionové dotace na samotné rekonstrukce obou našich stadionů se blíží dvacítce a další jsou ve hře. Výběrová řízení na jejich dodavatele už proběhla, a nevypadá to, že by nám v tom neúspěšní uchazeči chtěli dělat potíže. Naopak bychom přivítali, kdyby se pro nás vzdali odvolací lhůty, abychom v konci roku stíhali," vysvětluje místostarosta Rumburka Alois Kittl.

Největším úspěchem Rumburka je žádost o dotaci na opravu letního stadionu, o které jsme již psali. Na jeho opravu by mělo v příštích dvou letech putovat ze státního rozpočtu jedenáct milionů korun, více než jednou tolik ještě město přidá ze svého.

PRO NEMOCNICI

O další poměrně velké peníze usiluje Lužická nemocnice.

„Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví o dotaci na přístrojové vybavení. Dotace by měla být devět a půl milionu korun, což je 80 procent celkových nákladů projektu. Podle našich informací žádost úspěšně prošla ministerskou komisí, ale zatím ji nemáme definitivně přiklepnutou," říká ředitel rumburské nemocnice Petr Dubravec.

Největší část peněz by měl spolknout nový rentgen, ten stávající totiž už dosluhuje.

Město podle místostarosty Kittla počítá s tím, že na prvním poprázdninovém zasedání zastupitelstva bude schvalovat mimořádnou třímilionovou dotaci pro nemocnici, která by měla pokrýt právě spoluúčast na projektu na přístrojové vybavení špitálu.

Nemocnice byla již úspěšná při žádosti o dotaci od Ústeckého kraje, který jí poskytl na nové přístroje téměř půl druhého milionu korun.

NĚCO ZE SVÉHO

Naopak do opravy školy v Tyršově ulici se Rumburk pustí ze svého, dotace se totiž vzdal.

"Tady jsme se rozhodli odejít od nabízené dotace, kterou stát od letoška snížil na polovinu. To znamená na čtyřicet procent z plánované ceny 9,5 milionu. Zvolili jsme vlastní variantu zateplení za čtyři miliony, kdy ještě navíc nejsme tlačeni k zabudování nově požadované vzduchotechniky s nuceným oběhem za další 2 až 3 miliony," říká Alois Kittl.

Obce se v podobných případech, kdy velmi výrazně vzroste oproti očekáváním spoluúčast, dotace vzdají poměrně často. Odpadne jim tím totiž poměrně náročná administrativa, navíc jim nehrozí, že budou muset kvůli maličkostem část dotace, případně dokonce i celou dotaci, vracet.

Některé investiční akce pak Rumburk přesouvá na příští rok. To se týká například protipovodňového varovného systému za dvanáct milionů korun, na který by se mělo podařit získat podle Kittla osm milionů korun z dotací.

O dotace usilují i další města na Děčínsku, například Děčín chce získat dotaci na opravu lávky přes koleje u východního nádraží.