Trestnímu oznámení kvůli zneužívání dotací pro mládežnický fotbal čelí někteří lidé z rumburské radnice. Trestní oznámení je podané na neznámého pachatele.

Na policii se obrátila zastupitelka Rumburku Bronislava Nedvědová. Tvrdí, že někteří lidé zneužívali dotace určené pro Fotbalový klub Rumburk a Fotbalovou akademii Šluknovska. Jde 
o desítky tisíc korun. Do celé kauzy má být údajně zapojený i současný starosta města a šéf obou fotbalových institucí Jaroslav Trégr. Ten to ale odmítá; za trestním oznámením vidí snahu některých lidí před krajskými volbami vyrobit skandál.

„V posledních letech jsem byla nejednou občany upozorněna, že kolem dotací, zejména dotací poskytovaných  sportovnímu odvětví – fotbalu, není mnohé v pořádku," vysvětlila Nedvědová. Spolu s ní je pod trestním oznámením podepsán také Josef Englic, dlouholetý funkcionář FK Rumburk.

„Zjištěné okolnosti jsou tak závažné, že naprosto potvrzují významné podezření, že ve věci poskytovaných dotací došlo v Rumburku k podvodům a zneužitím účelu dotací tak, že prostředky byly využívány jinak, než bylo určeno, tedy v rozporu se smlouvami o poskytnutí dotace," dodává zastupitelka.

Ke zneužívání podle ní docházelo v letech 2010 a 2011, 
a to pomocí falešných dokladů, například cesťáků.

Starosta Jaroslav Trégr se tomu ale brání.

„Celou tuto věc vnímám jako politickou kauzu a snahu kriminalizovat mě lidmi, kterým zjevně nevyšly jejich dlouhodobé politické plány o směrování  našeho města a o převzetí moci na radnici," uvedl starosta pro Děčínský deník.

Redakce má ale k dispozici dokumenty, které prokazují, že některé z dotací na mládežnický fotbal byly využity přinejmenším podivně.
Tady je jeden konkrétní případ. V projektu pro rok 2010 „Činnost mužstva starší přípravky B (8 až 10 let) "  je Jaroslavem Trégrem při čerpání dotace uvedeno, že  celkové náklady na projekt  představovaly částku 59 182 korun. 
Z těchto nákladů ale jen cestovní výdaje činily 49 232 korun. Navíc si, jak tvrdí Nedvědová, z těchto peněz Jaroslav Trégr sám sobě vyplatil částku 31 041 korun. Ovšem ne za dopravu dětí autobusem na zápasy, turnaje či tréninky, ale 
v drtivé většině na cesty osobním autem.

„Došlo tak k neodůvodněnému osobnímu obohacení na úkor prostředků určených mládeži," tvrdí Nedvědová 
a dodává, že podivné je i datum vystavení dokladu: 28.12. 2010. Nedvědová navíc upozorňuje, že mládež v FK Rumburk, pro kterou byla dotace schválena, skončila s činností v polovině roku 2010. Cestovní náklady na děti a mládež jsou ale podle dokladů účtovány i v druhé polovině tohoto roku. A z vyúčtování těchto pracovních cest vyplývá, že Jaroslav Trégr uskutečnil za rok 2010 více než čtyřicet jízd například do Liberce, Prahy či Litvínova. A to osobním autem, nikoliv třeba mikrobusem.

To ale není vše. Podle dalšího cestovního vyúčtování bylo za celý rok 2010 naúčtováno ještě dalších 52 služebních cest, a to například do Prahy, Liberce či Mladé Boleslavi. 
U některých položek je uvedeno, že šlo o „svoz dětí" – cestovní doklad je přitom vypsaný na osobní auto Opel Astra. Jako majitel auta je tentokrát uvedený Vladimír Jindřich. I on na konci roku potvrdil, že peníze za vyúčtované cesty přijal.

Podobných příkladů je 
v trestním oznámení, které má redakce k dispozici, uvedeno více.  „Nejsem schopen si pamatovat každou položku 
v účetnictví, zejména několik let starou, nicméně jsem přesvědčen, že by se ve vyúčtování  neobjevily věci, které by nebyly v souladu s pravidly pro poskytování grantů a dotací," uvedl Trégr s tím, že veškeré materiály, které bude policie při vyšetřování potřebovat, poskytne.

Dotace na mládežnický fotbal schvalovala Rada města. Do zastupitelstva se ale nedostaly, byly totiž „rozporcovány" na částky do 50 tisíc korun, a v těchto případech  rozhoduje Rada města bez zastupitelstva.