Stovky ruských motorkářů, jejichž klub je částečně přímo placený Kremlem, se vydají na cestu do Berlína, kde si chtějí připomenout konec druhé světové války, na konci dubna. Do Děčína by měli dorazit v neděli 8. května. „Viděl jsem jejich zprávu. Naplánovali si položení věnců na Folknářích. Počítám, že jich dorazí nanejvýš stovka," říká poslanec Jaroslav Foldyna, který se s Nočními vlky setkal při jejich jízdě na Berlín již loni.

Kromě ruských motorkářů se do kolony zapojila také řada jejich českých kolegů.

Pokud by chtěli motorkáři pořádat nějakou akci na veřejných prostranstvích, musí požádat o svolení děčínský magistrát.

„Zatím tu žádnou žádost 
o zábor veřejného prostranství v této souvislosti nemáme, a ani nebylo nic takového prozatím magistrátem povolené," uvedla v pátek mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Pokud budou ale motorkáři pořádat setkání na soukromém pozemku, nemusí svou akci nikomu oznamovat. Ruský motorkářský gang provází pověst násilníků. Jejich šéf Alexandr Zaldostanov se cesty nezúčastní, stejně jako loni. Je totiž na sankčním seznamu Evropské unie, a nezískal by tak potřebná víza.

Noční vlci jsou považováni za jeden z nejstarších ruských motorkářských klubů a pyšní se i přízní kremelských špiček. Hlásí se k nim sám prezident Vladimir Putin, z prezidentských grantů podle ruského tisku dostal klub kolem 50 milionů rublů (asi 18 milionů korun).

Foldyna uvažuje i o dalších akcích, které by připomněly konec druhé světové války 
a jichž by se právě motorkáři účastnili.

„Uvažoval jsem o koncertu vítězství, kam by přijeli i čeští motorkáři. Chtěl bych netradiční oslavu Dne vítězství, aby to přitáhlo i mladší generace," říká Foldyna. Tato akce by se měla konat v Podmoklech na Husově náměstí.

Foldyna by také rád oslovil majitele historických vozidel jak americké, tak i ruské výroby.

Loni přijeli motorkáři do Ústí nad Labem. K památníku, který připomíná tuhé boje v roce 1813, dojela hlavní skupina asi 25 strojů ve čtvrtek
7. května těsně před polednem. Právě tady je svedly spojenecké armády Ruska, Pruska a Rakousko-Uherska proti francouzské Napoleonově armádě.

Kytice k památníku položili motorkáři z několika zemí. Účastnili se tzv. Jízdy vítězství, kterou původně měli absolvovat Noční vlci z Ruska.
V koloně pětadvaceti motorek, která přijela do Přestanova, však byly motorky s ruskými čísly jen tři.

Další stroje byly z Makedonie, Bulharska, Slovenska, Německa a z Čech. U památníku je čekaly osádky dalších dvaceti motorek z různých míst republiky.
Společně se pomodlily u hrobu desítky tisíc padlých ruských vojáků, položily kytice a dostaly pamětní kříže ke 200. výročí bitvy.

„Rusy nepustili, tak jsme se rozhodli je zastoupit," vysvětlil vedoucí skupiny Lenin Jormanskij, který přijel se skupinou kamarádů z Makedonie. Ujeli na 1 500 kilometrů a další stovky je do cíle ještě čekají.

„Na Berlín," odpověděl Lenin rázně na otázku, jaký je jejich další program. Nakonec kolona vyrazila od přestanovského památníku na oběd do Krupky, další zastávkou byly Drážďany a pak Berlín.

Motorkáři letos vyrazí 29. dubna z Moskvy. Projet chtějí přes pět evropských zemí, a to právě včetně Česka. Do Berlína by měli dorazit 9. května. Noční vlci chtějí, aby se tato jízda stala tradiční.

Kdo jsou 
Noční vlci? Noční vlci je nejstarší ruský motorkářský klub. Klub v současnosti řídí přítel ruského prezidenta Vladimíra Putina, Alexandr Zaldostanov přezdívaný Chirurg. Ačkoliv se klub označuje za apolitickou organizaci, aktivně Putina podporuje. Klub má asi 5 000 členů a řídí se přísným vojenským řádem. Ruští liberální novináři klub označují za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Zdroj: wikipedie.cz