Na kvalitnější služby se mohou tento rok těšit cestující v děčínské MHD. Dopravní podnik pro ně totiž přichystal hned několik novinek. Děčínskému deníku to řekl ekonomický náměstek podniku Vít Horáček.

Dopravní podnik chce být podle něj například více v kontaktu s lidmi prostřednictvím elektronické pošty. Chce jim rozesílat emailem novinky, 
a to třeba o výlukách či změnách jízdních řádů.

Přes email bude také dopravní podnik zasílat informace o nalezení ztracené čipové karty.

„Domníváme se, že zejména informace o nalezení karty může ušetřit cestujícímu výdaje za pořízení karty nové," říká Horáček s tím, že zájemci o využití této služby musí zadat na prodejních místech časových jízdenek svou emailovou adresu, na kterou si přejí dostávat informace.

„Toho mohou využít i rodiče, kteří mohou přiřadit ke kartám svých dětí vlastní email, a dozvědět se tak například to, jestli jejich dětem bude karta zadržena kvůli jejímu neoprávněnému využití. Děti se totiž často vymlouvají na to, že kartu ztratily," doplnil Horáček.

„To je určitě dobrý nápad," říká Lenka Výborná z Děčína. „Mám doma dva školáky, takže bych takovou službu uvítala."

Kromě novinek dopravní podnik také stále ladí své webové stránky. Ty loni změnily svůj vzhled. Ihned poté se však mezi lidmi strhla lavina připomínek upozorňujících na nepřehlednost a také na malou interaktivitu především jízdních řádů.

Podle Horáčka nezapadly, naopak – dopravní podnik se snažil zapracovat ty nejzásadnější připomínky. Navíc to podle něj nestálo ani korunu navíc, podnik si pomohl 
z vlastních zdrojů.

Zlepšené vyhledávání

Na úvodní stránce se již od změny designu webu objevuje jízdní řád. Ten nyní v dopravním podniku vylepšili a nabídli další možnosti vyhledávání.

Kromě klasického podle linek si lidé mohou nově vyhledat spojení z kteréhokoliv místa, které obsluhuje dopravní podnik. A to nejen v rámci Děčína, ale i na příměstských linkách. Lidé tak na jedno kliknutí zjistí, jak se například dostat z Jetřichovic do děčínské nemocnice.

„Jízdní řád je interaktivní. Umožňuje při kliknutí na jakoukoliv zastávku 
v jeho levé části zobrazit jízdní řád pro vybranou zastávku, a protože jízdní řád pracuje 
v reálném čase, vždy barevně označí nejbližší dostupný spoj. V pravé části si cestující může udělat představu o době jízdy do jeho cíle cesty," popisuje Horáček.

Po zobrazení jízdního řádu je možné překlikávat mezi jednotlivými stanicemi i mezi časy odjezdu. Samotné zastávky je pak možné zobrazit na mapách, kde jsou po rozkliknutí vidět i konkrétní linky jezdící přes zvolenou stanici.

Seznam stanic včetně čísel linek je možné najít také přímo na úvodní stránce jízdních řádů.

Java aplikace 
teď frčí

Poměrně oblíbené jsou jízdní řády pro mobilní telefony v podobě java aplikace.  Tu si již stáhly tisíce uživatelů. Tyto jízdní řády pracují 
v offline režimu a je nutné je aktualizovat při každé změně jízdního řádu. Tedy nejen například při každoroční změně jízdních řádů v prosinci, ale i například v březnu nebo před letními prázdninami, během kterých na městské dopravě platí jiné řády.

„Nový vyhledávač prochází neustálým vývojem a je na místě poděkovat všem, kteří nám zaslali své podněty," říká Horáček.