Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácích zabíjaček valem ubývá

Děčínsko - Chov prasat začíná být minulostí i u rodinných domků na vesnicích

8.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Mareš

Ještě před pár lety se prasečí chrochtání na vesnicích v děčínském regionu ozývalo skoro od každého druhého domu. V předvánočním čase pak krátký život pašíků ukončoval příjezd řezníka. A nebo se v nejednom případě na takový úkon troufl i samotný chovatel. Linoucí se vůně vařeného ovaru, jaterniček a dalších zabijačkových pochoutek je v poslední době ale spíše výjimečnou, než běžnou záležitostí.

Prase už nechovají

„Čas od času jsme si kupovali sele a to pak doma vykrmovali. Jenže to je už docela dost dlouho. Teď si radši z jatek nebo od známých chovatelů koupíme už poraženého pašíka a teprve pak si dovezené maso a další suroviny zpracujeme na jaterničky, jelítky, tlačenku. Nějaké maso skončí zavařené a další zamražené. Chovat prase kvůli domácí porážce se prostě už nevyplácí,“ tvrdil Rostislav Zajíček, který má jelení farmu nad Dobkovicemi.

Pokud by se někdo právě v tomto čase rozhodl, že si zabíjačkové dobroty také udělá doma, bude mít bez blízkých vazeb na nějakého chovatele nebo zpracovatele vepřového nejspíš smůlu.

Velkochovy nejsou

„Ani v minulosti nebyly na Děčínsku nějaké větší chovy prasat. Pokud se některý ze zdejších chovatelů jejich výkrmu věnuje, bývá to většinou v menší míře. Maximálně tak do dvaceti třiceti kusů. Přitom výkupní ceny jsou jak na houpačce. V krátké době klesnou i o deset a více korun a chov prasat se pro české zemědělce stává stál více prodělečnou záležitostí. Není divu, že chovatelů ubývá a nebo se raději í orientují na vývoz do zahraničí. Dostanou lépe zaplaceno. Tuzemští zpracovatelé pak nakupují prasata v jiných evropských zemích,“ poznamenal šéf společné Agrární komory pro děčínský a ústecký region František Loudát.

Nemají co porážet

Ještě před rokem nebyl problémem objednat si dvě prasečí půlky, hlavu a veškeré droby na jatkách ve Verneřicích. Teď by zájemce o takový nákup odjel s nepořízenou.

„Bohužel, právě nízké výkupní ceny vzaly v poslední době chovatelům chuť věnovat se produkci vepřového. Porážky děláme minimálně a čekáme, že nastane obrat k lepšímu snad počátkem příštího roku. Možná tak v únoru či březnu,“ vzkazoval Jakub Douša z jatek verneřického Agrokomplexu.

Chlívek osiřel

Dřívějšímu vykrmování jednoho či více selat nahrávala i jedna podstatná okolnost. Lidé z vesnic většinou pracovali v místních státních statcích a nebo zemědělských družstvech. Dostávali deputát v podobě obilovin, někde i brambor. O krmení pro své pašíky tedy neměli nouzi.

„Obilí jsme si nechali semlít na šrot a občas jsme měli i nějaký ten pytel krmné směsi, sušené a nebo odstředěné mléko z kravína. Ne všechno bylo zrovna kupované,“ připomněla dřívější praktiky někdejší pracovnice českokamenického státního statku. Odhadovala, že její rodina tak vykrmila nejméně třicet prasat.

„Jsme s manželem už dost dlouho v důchodu, měli bychom na chov prasete i dost času. Jenže kupovat všechno, to se nám nemůže vyplatit,“ dodala. Proto i u jejich rodinného domku prasečí chlívek dávno osiřel.

Autor: Josef Suk

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Žáci 1.C ze ZŠ Máchovo nám. s paní učitelkou Markétou Kopeckou a asistentkou pedagoga Martinou Hypiusovou.

Naši prvňáci: ZŠ Máchovo náměstí v Děčíně

Ilustrační foto.

Starostové usilují o Sněmovnu. Chtějí v ní zúročit své zkušenosti

Festival free Tibet ve Varnsdorfu okoření kontroverzní „bobři“ či Plexis

Varnsdorf  - Jeden z největších festivalů pod jednou střechou na severu Čech se stěhuje do Varnsdorfu. Již 19. ročník se uskuteční na volební den.

Naši prvňáci: Už zítra představíme žáčky ze ZŠ Máchovo náměstí v Děčíně

Děčínsko - Projekt Naši prvňáci představuje každou středu třídy nových žáčků ze základních škol v regionu.

Lidé v Děčíně vyberou, kam zamíří pět milionů z rozpočtu

Děčín - Obyvatelé si mohou zvolit, na co chtějí využít část městských peněz. 

Hygieniky v českokamenické hospodě překvapila plíseň a kouř

Česká Kamenice - Černá plíseň, špinavé podlahy nebo prošlé zboží. Takové důvody vedly k dočasnému uzavření jedné z hospod v České Kamenici krajskou hygienou. V podniku nedaleko vlakového nádraží se navíc v době kontroly uvnitř mělo kouřit. Hospoda už má ale otevřeno a podle majitele některé nedostatky s provozem restaurace vůbec nesouvisely.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení