„Zvažují se dvě možnosti. Tou první je připojení na stávající vodovod, druhou je pak vlastní studna. Záleží na tom, co vyjde levněji," říká předseda správní rady Nadačního fondu Hrádek – Burgsberg Karel Jarolímek. Následně by bylo možné uvažovat i o dalších etapách oprav.

Studny přitom v okolí Hrádku již jsou. Na patě kopce je totiž několik kopaných studen. U těch se musí ale zjistit, jak velkou mají vydatnost a zda by stačily například pro provoz restaurace, která v minulosti na vrcholu byla.

Problémy s vodou

Problémy s dopravou vody na Hrádek byly již v dobách jeho výstavby na počátku minulého století. Nejprve byla do výletní restaurace voda vyvážena. To bylo ale v době, kdy její spotřeba nebyla nikterak velká. Na sklonku 60. let pak bylo v rámci rozsáhlé rekonstrukce až na vrchol kopce nataženo potrubí a pod kopcem byla postavena posilovací stanice, která pomáhala vytlačit vodu až na vrchol.

Velký zájem

Největší dominanta Varnsdorfu je rok od roku oblíbenější. V posledních letech Hrádek navštívilo každoročně přes osm tisíc lidí.

Po roce 1989, kdy se Hrádek dostal do soukromých rukou, měl ale namále. Jeho majitelé neměli na jeho údržbu dostatek peněz, a tak velmi zchátral. Blýskat na lepší časy se mu začalo až po roce 2000, kdy byl založen Nadační fond Hrádek – Burgsberg, který si dal za cíl kdysi oblíbené výletní místo obnovit. Mezi garanty projektu patřily kromě města Varnsdorf i významné místní firmy. Obdobný fond vznikl také na německé straně, opravy Hrádku byly totiž z velké části financovány právě 
z prostředků z Německa. Opravy začaly v roce 2002 a v roce 2003 byla opět zpřístupněna vyhlídková věž, která nabízí nádherný kruhový výhled na město Varnsdorf, Seifhennersdorf, Šluknovskou pahorkatinu a na Lužické hory v pozadí s částí Krkonoš 
a Jizerských hor.

Kromě toho se na Hrádku odehrává i spousta akcí. Tou nejbližší bude 10. května oslava Dne matek.

HrádekRestaurace s 29 metrů vysokou vyhlídkovou věží stojí na znělcovém kopci, kterým prochází státní hranice. Samotný objekt vybudovali varnsdorfští členové místní sekce Horského spolku pro nejsevernější Čechy. Stavba vyhlídkové restaurace na Hrádku začala 11. května 1903 a značně ji usnadnila zejména půjčka 50 tisíc korun od knížete Liechtensteina, pokrývající téměř polovinu rozpočtových nákladů. Téměř přesně o jeden rok později, 15. května 1904, se Hrádek otevřel veřejnosti.