Dobrná se možná zbaví své zadluženosti a život by se tam mohl vrátit k normálu díky pomoci státu. Konkrétně ministerstva financí, se kterým už vedení obce začalo jednat o možnosti vratné finanční pomoci.

„Už jsme v této záležitosti učinili první kroky a věřím, že po předchozí anabázi nejrůznějších pokusů a slibů se finanční pomoci skutečně dočkáme,“ reagovala starostka Libuše Šrámková. Za představitelku obce si ji zvolili zastupitelé před měsícem.

Stalo se tak půl roku poté, kdy z postu starosty odvolali Martina Forró, který svérázným hospodařením uvrhl obec do desetimilionového dluhu. Sám po dřívějším odsouzení k tříletému podmíněnému trestu za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele teď čelí ještě obvinění ze zpronevěry nejméně tři čtvrtě milionu korun. Na soudní verdikt čeká na svobodě, ale několik týdnů si už odseděl ve vazební věznici.

Souhlas k jeho propuštění dal v polovině března děčínský okresní soud. „Pominuly důvody jeho koluzní vazby, kterou soud nařizuje v případech, kdy se obává toho, že pachatel trestného činu může mařit průběh vyšetřování nebo ovlivňovat svědky,“ vysvětlil předseda děčínského okresního soudu Miroslav Kureš, který poslal exstarostu Forró do teplické vazební věznice v polovině letošního ledna.

Exstarosta si tedy zatím užívá svobody a nové vedení Dobrné musí napravovat spoušť, která po jeho samolibém hospodaření zůstala.

„Nejde jen o způsobené dluhy, ale pole neorané připomínalo zanechané účetnictví. Teď nová paní účetní dává celou agendu do pořádku, ale je to hodně komplikované. Programy nejsou aktualizované a kvůli tomu zatím nemůžeme dokončit uzávěrku hospodaření za minulý rok,“ uvedla starostka.

Aktualizaci programů obci zajistí firma, které Dobrná stále dluží peníze už za dříve zakoupený program. Firma pochopila svízelnou situaci a na úhradu poskytnutých služeb podle příslibu počká, až se finanční situace obce zlepší.

Dokončení bilance hospodaření je hlavním předpokladem k tomu, aby obec mohla dál jednat s ministerstvem financí o poskytnutí finanční pomoci. Tu pak bude splácet s ročním odkladem.

Příští týden se zastupitelé Dobrné sejdou na svém řádném zasedání.

Na něm se dá očekávat i početná účast místních občanů. Hlavně těch, kteří se cítí poškození exekučním prodejem pětačtyřiceti pozemků ze zabaveného obecního majetku. Získal je majitel děčínské realitní kanceláře Josef Zavřel, který chce právě na nadcházejícím zastupitelstvu informovat o svých představách, jak by lidé mohli prodané pozemky znovu získat.

„Máme také informaci o tom, že budou dělané odhady majetku obce a z podnětu vyšetřovatelů hospodářské kriminality bude zároveň řešena oprávněnost exekuce obecního majetku,“ dodala Libuše Šrámková.