Nárůst počtu lidí, kteří jezdí do Děčína za turistikou, památkami a sportem, zaznamenala loni obě děčínská informační centra. Do infocentra v městské knihovně zamířilo za celý rok 49 058 turistů a do střediska na hlavním nádraží si našlo cestu 12 735 turistů. V roce 2014, kdy infocentrum v knihovně po povodních znovu začínalo, do něj zavítalo 8861 lidí.

Nové infocentrum zaujme moderním designem. Nabízí i regionální produkty.
FOTO: Infocentrum láká turisty z celého světa

„Převládají turisté z České republiky, na druhém místě jsou návštěvníci z Německa a bronz drží Polsko. Občas se zde ale objeví turisté z dalekých zemí, jako je Austrálie, USA či Japonsko. Návštěvníci jsou nadšení především z historických památek, množství sportovního vyžití a z přírodních krás Českého Švýcarska,“ uvedla náměstkyně děčínské primátorky Hana Cermonová.

VÍCE I NA POPLATCÍCH

Důsledkem nárůstu přijíždějících turistů je i zvýšený zájem o ubytování. Lidé totiž mají povinnost zaplatit poplatek za rekreaci od 5 do 10 korun za den podle sezony. A na poplatcích se loni podařilo vybrat o 90 tisíc korun více než v roce 2016.

Návštěvnost děčínských infocenter je ale stále jen zlomkem toho, kolik lidí na oblíbená místa v Děčíně i v Českém Švýcarsku zamíří. Rekordní návštěvnost hlásí každým rokem například národní park České Švýcarsko, které za sezonu navštíví až milion turistů, děčínský zámek nebo zoologická zahrada.

Děčínský zámek.
Koláč pro zámek vynesl více než 12 tisíc na záchranu tapisérie

Na děčínský zámek si loni našlo během prvních osmi měsíců cestu více než 56 tisíc návštěvníků. Přitom za celý rok 2016 do něj zavítalo 62,5 tisíce lidí. Turistů je ale reálně více, stovky lidí totiž využívají možnost prohlédnout si jen nádvoří či zámecké zahrady a tyto návštěvníky statistiky zámku neevidují.

I cestu za zvířaty do děčínské zoo si našel loni rekordní počet návštěvníků, přišlo celkem 114 489 lidí. „Starý rekord z roku 2016 jsme pokořili o 98 příchozích. Máme za sebou veleúspěšný rok. Pochvalujeme si nejen celkovou návštěvnost zoo, ale také návštěvnost na akcích pro veřejnost. I na nich v uplynulém roce padaly rekordy. Příkladem je třeba Strašidelná zoo, kterou si přišlo užít více než 1400 návštěvníků, nebo Čertovský rej se 700 příchozími,“ zhodnotila mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Dodala, že hranici 100 tisíc návštěvníků zoo překonává už čtyři roky po sobě.

NĚMECKO I POLSKO

Za vysokým zájmem turistů o Děčín a jeho okolí může stát i propagace města. „Děčín se každoročně prezentuje na mnoha veletrzích cestovního ruchu,“ dodala náměstkyně primátorky. Letos se město prezentovalo v Brně, Bratislavě a Stuttgartu, následovat bude veletrh v Praze a v polské Poznani. Propagační materiály putují také do Drážďan, holandského Utrechtu a na další místa.

Masopustní veselí zavládlo i v děčínské zoo.
FOTO: Zoo rozveselila Děčín masopustním průvodem