„V noci jsme se vrátili z dovolené a před naším panelovým domem nás čekalo „prasečí překvapení". Vlastně nic nového, občas se tu prasata ukázala, ale při pohledu na zničené travnaté plochy se mnou cloumala zlost," napsal na sociální síť facebook jeden z obyvatel Bynova s tím, že by od města očekával, že bude problémy s divočáky řešit. Ty se totiž táhnou již několik let, a právě Bynov patří mezi nejpostiženější čtvrti, nyní tu divoká prasata rozryla trávník u dětského hřiště.

„Na odboru životního prostředí proběhla proto jednání se zástupci honiteb 
a referentem státní správy myslivosti. Společně s pracovníky odboru hledali nejlepší řešení problému s přemnožením černé zvěře. Zástupci honiteb informovali 
o umístění fotopastí a zavedení hlídek a případných odlovech černé zvěře," uvedla mluvčí města Markéta Lakomá s tím, že pomoci musí také místní lidé.

„Je potřeba, aby obyvatelé dbali na čistotu kolem sběrných nádob na odpad, úklidu pozemků a hlavně zamezení jakéhokoliv krmení," upozorňuje mluvčí. Někteří obyvatelé třeba vyhazují slupky od zeleniny z okna směrem k lesu, což divočáky láká.

Pro myslivce není podle děčínského magistrátu v současné době jednoduché provádět odlov takzvané „nátlačky" na černou zvěř, 
v lese se totiž během léta pohybují houbaři a turisté.

„Musíme dbát především 
o jejich bezpečnost, proto se v současné době spíše intenzivně věnujeme individuálnímu odlovu černé zvěře, a to především bachyň, které jsou nositelkami přírůstků černé zvěře," dodala Markéta Lakomá.

Zástupce státní správy myslivosti uvedl, že v honitbách, kde jsou stanoveny minimální a normované stavy černé zvěře, uloží uživateli honitby pokutu až do výše 200 tisíc korun, pokud dojde k jejímu překročení. Do problému s černou zvěří se podle magistrátu zapojí také městská policie, a to pomocí kamerového systému.

„Problémy s divokými prasaty nám lidé téměř nehlásí, jde jen o ojedinělé případy," uzavírá ředitel děčínských strážníků Marcel Horák.