Ke zvýšení základního jmění musela sáhnout nemocnice kvůli novému zákonu o obchodních korporacích. Ten říká, že akciové společnosti musí mít jmění nejméně dva miliony. Lužická nemocnice má o půl milionu méně.

Podle návrhu usnesení, který zveřejnila Lužická nemocnice na svém webu, by se ale mělo základní jmění zvýšit až o 22,274 milionu korun, údajně kvůli kapitálové přiměřenosti.

O jeho zvýšení by se měli poměrně podělit současní akcionáři. Na město tak připadne zaplatit 22,260 milionu.

Problematická je v návrhu na usnesení jedna věta. Pokud jeden z akcionářů neupíše svůj podíl na navýšení do patnácti dnů od doručení, má předkupní právo další akcionář.

„Kdyby tedy město do 15 dnů z jakéhokoli důvodu nesplnilo právo na odkup akcie, v klidu podle toho může celou nemocnici za 22 milionů koupit jedině a pouze ten jediný další soukromý akcionář se sotva půlkou procenta," tvrdí jeden 
z rumburských obyvatel Alois Kittl.

Těžká volba čeká ale především rumburské zastupitele.

„Pokud o tom bude rozhodovat zastupitelstvo, bude to volba mezi menším zlem.
A tím je zaplacení 22 milionů korun. To je rozhodně lepší, než o nemocnici přijít," říká rumburský zastupitel Jaroslav Sykáček.

Věc nakonec ale asi tak horká nebude. Podle starosty by ale město nemělo do nemocnice posílat další desítky milionů navíc.

„Úpis akcií by měl být financován z patnáctimilionové dotace, kterou jsme pro letošní rok pro nemocnici schválili. Zbývajících sedm milionů korun bychom poslali příští rok. Rozhodně nemáme v plánu dávat do nemocnice další peníze navíc," tvrdí Jaroslav Trégr s tím, že zastupitelé budou mít ještě před valnou hromadou pracovní zasedání zastupitelstva, kde se budou moc s detaily seznámit.

Podle děčínského advokáta Narcise Tomáška je takový postup z pohledu práva v pořádku.

„Právně je to nenapadnutelné, i když jsou tam některé šibeniční termíny. Ale očekával bych větší transparentnost, vzhledem k tomu, že většinovým vlastníkem společnosti je město hospodařící
s veřejnými prostředky," říká děčínský právník specializující se na obchodní právo s tím, že je otázka, zda se nejedná 
o předem připravené kroky 
k převzetí společnosti – a tedy 
i nemocnice. Toho se obávají také někteří obyvatelé  města. Těm také vadí, že je Lužická nemocnice „dírou" na peníze – město do ní totiž každý rok pumpuje miliony korun.

Není divu – nemocnici, stejně jako celé rumburské zastupitelstvo, ovládá místostarosta Darek Šváb.

Zastupitelé mají ještě jednu možnost. Možná již na dnešním zasedání zastupitelstva totiž budou schvalovat delegáty valné hromady zastupující město. S největší pravděpodobností se jím stane někdo z vedení města. Tento člověk by nemusel souhlasit s tím, aby se základní kapitál zvedal tak vysoko.

„Při schvalování delegace také může dát delegátovi naprosto jasný mandát, jak má za město jednat. Tedy například v jaké výši zvednout základní jmění," nastiňuje další možný postup Sykáček.

Aby k takové změně mohlo dojít, bylo by nutné přesvědčit někoho z tak zvané „Švábovy koalice", aby se přiklonil na stranu opozice. Ta ale se svými argumenty neuspěla ani tehdy, kdy požadovala odvolání místostarosty Švába, v té době vazebně stíhaného kvůli vydírání.