Projekt Agentury Pondělí, Individuální podpora na cestě do práce, začal před dvěma lety na jaře, nyní se blíží do svého finiše. Původně plánovala agentura, že projektem projde čtyřicet lidí, z toho pětinu z nich se podaří zaměstnat. Po dvou letech trvání projektu je ale vidět, že skutečnost předčila očekávání.

„Od začátku projektu se uzavřelo 35 pracovních smluv na různé úvazky a projektem prošlo celkem 51 osob," říká asistentka podporovaného zaměstnávání Lenka Chroustová z Agentury Pondělí.

Zdravotně postiženým účastníkům projektu se podařilo najít práci nejen ve státním nebo obecním sektoru, ale také mezi soukromými zaměstnavateli.

Nové zaměstnance tak přijal krásnolipský městský úřad, Farní sbor České církve evangelické v Rumburku nebo sociální firma Čokoládovna Mana. Práci našli také v Křinickém pivovaru z Krásné Lípy.

„Někdy bývá oříškem zaujmout firmu tím, že by mohl zaměstnat člověka se zdravotním znevýhodněním, jindy bývá potíž se vůbec dostat do provozu podniku nebo nalézt volné políčko v nadupaných diářích manažerů. Řada ředitelů, personálních a vedoucích pracovníků si však většinou na nás našli čas a dali nám prostor na vyjádření," vysvětluje Chroustová.

Řadu z nich se podařilo během jednání přesvědčit, že i lidé s postižením mohou být pro jejich firmu nebo úřad přínosem. Agentura Pondělí se propojováním světa zdravých a hendikepovaných zabývá již řadu let. Kromě jiného také provozuje tréninkový byt, ve kterém se klienti učí samostatně žít.

Pomoc s prací postiženým
Sehnat práci postiženým lidem pomáhá již téměř dva roky projekt rumburské Agentury Pondělí, Individuální podpora na cestě do práce, který je financovaný z peněz Evropského sociálního fondu. Projektem prošlo více než padesát lidí, 35 z nich našlo díky projektu práci na nejrůznější úvazky u řady zaměstnavatelů.