Hrůzný pohled se naskytl zemědělci ze Šluknovska, když přišel na svou pastvinu. Devět z jedenácti jehňat bylo roztrhaných. S největší pravděpodobností to mají na svědomí vlci.

„Na pastvě u Chřibské jsem měl jedenáct jehňat. Tři beránci a šest jehniček útok nepřežili,“ popisuje útok šelem zemědělec ze Šluknovska, který si nepřál zveřejnit své jméno ani přesnou lokalitu, kde k útoku došlo. Dohromady před útokem choval asi dvacítku ovcí.

Pro zraněného motorkáře letěl do Hřenska vrtulník.
FOTO: Pro vážně zraněného motorkáře letěl do Hřenska vrtulník

Zatím vše nasvědčuje tomu, že za zabitím téměř desítky malých ovcí stojí vlci, kteří se v posledních letech vrací na Šluknovsko „Nasvědčuje tomu způsob a okolnosti zabití,“ vysvětlil Lukáš Žák, který se dlouhé roky zabývá monitoringem výskytu vlků a pracuje pro muzeum v Görlitz. Účastní se také mezinárodního projektu, který pohyb těchto šelem mapuje.

Zcela jasno budou mít zoologové teprve po rozboru biologického materiálu, který na místě odebrali. Ten poslali do Německa na několik týdnů trvající genetické rozbory, které určí, zda opravdu útočil vlk nebo to byla psí smečka. Případně kříženec vlka a psa. Pokud by se skutečně prokázal útok vlka, mohl by zemědělec požádat o odškodné od státu. To je ale podle jeho slov neúměrně nízké. Počítá totiž jen s váhou zabitých zvířat.

Vlk. Ilustrační foto
Vydejte se po stopách vlků Českým Švýcarskem

„U jatečních zvířat odškodnění problém není. Ale u chovných ano. Každá z šesti mrtvých jehniček by mohla mít za svůj život mléko za 40 tisíc korun. Od státu ale dostanu odškodnění nanejvýš 12 tisíc korun. Vrací mne to o rok zpět,“ postěžoval si zemědělec. Ten nepočítá, že by se v letošním roce na tuto téměř dvouhektarovou pastvinu vrátil. Pokud by chtěl na stejné louce chovat zvířata v příštích letech, bude ji muset lépe zabezpečit.

„Zvednu plot. Mám také mladé čuvače, ty ale v deseti měsících nemohu pustit hlídat ovce před vlky. Pro nás malé zemědělce je to likvidační,“ dodal. Podle jeho slov jej může podobný útok šelem ohrozit i ekonomicky. Přijde totiž o státní dotace na zvířata, protože se dostal pod minimální počet kusů nutných pro vyplacení takové dotace.

Zámek Šluknov.
Holomráz udeří na zámek ve Šluknově

Lukáš Žák se domnívá, že na Šluknovsku mohla zaútočit smečka, která pochází z Českého Švýcarska. Jedna smečka má přitom poměrně velké teritorium, zasáhne až 250 kilometrů čtverečních.

„Jsme vlčí region, musíme s tím počítat a přizpůsobit se tomu také v zemědělských chovech. Stačí se podívat na sousední Slovensko, kde mají vlky i medvědy a přesto nemají s chovem ovcí nebo jiných zvířat problémy. Prostě se na to adaptovali,“ doplnil mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Ilustrační foto. Děčínská nemocnice.
Polovina lékařů bude na Děčínsku sloužit ve svých vlastních ordinacích