Desítky dětí se v Dětském domově každoročně těší na to, co najdou pod vánočním stromečkem.

„Snažíme se dávat především praktické dárky, jako je třeba oblečení, boty nebo sportovní potřeby. Ti starší, kteří náš domov v brzké době opustí, si ale přejí dražší dárky, které jim pomohou ve startu jejich samostatného života," říká ředitel domova 
Leoš Moravec.

Děti, které v nejbližší době opustí domov, tak mohou pod stromečkem najít třeba věci pro vybavení domácnosti.

„Jedná se třeba o žehlící prkna, připravené máme také dvě pračky nebo televizi," dodává ředitel domova s tím, že se snaží dětem rozmlouvat dražší dárky jako jsou mobily nebo tablety. S těmi letos počítat nemohou. Výjimkou je chlapec, který kvůli studiu polygrafické školy potřebuje notebook.

Dětský domov v Lipové nedaleko Šluknova je zapojen hned do několika dárcovských projektů – jen z jednoho by totiž dárky pro všechny děti pokrýt nezvládl.

Jedním z takových je projekt spolku Vespojení.

Postup, jak darovat vánoční dárek dětem z dětského domova, je jednoduchý, děti z dětských domovů malují svá přání, která uveřejňuje VESPOJENÍ na www.vespojenios.cz. Osloví co nejvíce lidí s otevřeným srdcem a ti si pak vyberou, koupí a do dětského domova doručí zvolený dárek.

Cílem projektu je propojit přání konkrétních dětí s dárci, kteří chtějí dle svých možností udělat radost v čase Vánoc.

„Ze zkušenosti však víme, že řada dárců doručí svůj balíček osobně, či připojí dopis. Děti odpovídají a vznikají tak krásná přátelství, která zdaleka přesahují jednorázový dar," říká předsedkyně spolku Jana Buriánková.

V současnosti je v nabídce již přes 1000 obrázků z 44 dětských domovů. Přání, která děti malují, jsou někdy překvapivě praktická.

Zejména u dospívajících, kteří si velmi dobře uvědomují, že budou muset brzy
z dětského domova odejít a postarat se o sebe sami. V oblibě je také drobná elektronika, kosmetika a knížky.

„Také vloni se nám podařilo udělat mnoho radosti. Kromě tisícovky splněných přání dětí z domovů s námi sdíleli své vlastní příběhy i dárci. Rodiče s dětmi i učitelé se svými žáky mluvili o přáních dětí 
z domovů. Často se pak rozhodli uskromnit se a malované sny splnit. Je to pro nás důležité a radostné poselství 
o mnoha krásných stránkách tohoto projektu," dodává Jana Buriánková ze spolku Vespojení.