Více než děj je láká to, že tam poznají sebe nebo své známé a uvidí i prostředí, ve kterém žijí. Řada lidí z teplického okresu si zahrála jako kompars v novém seriálu Sever, který začala vysílat Česká televize a který má přiblížit kriminální dění v oblasti Krušných hor. Natáčení probíhalo v minulých měsících nejen v ulicích Bíliny a Teplic, ale třeba i v Proboštově.

„Sháněli nějaké lidi na ulici, tak jsme s kamarádkou šly. Natáčení trvalo jeden den. Teď čekám, až se uvidím v televizi,“ řekla Deníku mladá žena z Bíliny. „Taky jsem si tam pár vteřin zahrál. Uvidím, zda ta scéna, která se točila celé odpoledne, se mnou nakonec při sestřižení filmu zůstala,“ uvedl student z Teplic.

Režisér Robert Sedláček natočil šestidílnou detektivní minisérii podle svého námětu. Vycházel z případů, které se staly na severu Čech. Do role kriminalisty, který se postaví proti vlastnímu oddělení, vybral Jiřího Mádla. Většina děje se odehrává v teplickém okrese. Pro policejní ředitelství si filmaři vybrali bývalou budovu Telecomu na Zámeckém náměstí v Teplicích. Ovšem pouze pro venkovní záběry. Interiéry se natáčely už jinde.

Ze cvičení hasičů v šachetním době u bývalého dolu Britannia na Teplicku.
FOTO, VIDEO: Ruiny šachty u Krupky zasypaly lidi. Hasiči je vyprostili

První díl v televizi minulý týden připomněl vraždu mladé dívky v Bílině. „Na ten případ si pamatuji. Udělala to místní partička kluků. Škoda, že si režisér pro natáčení nevybral přesně to místo, kde se to stalo,“ komentoval na Facebooku Radek.

Jeden z dalších dílů detektivní minisérie se dotkne i skutečných případů přepadávání pošt na Teplicku. „Záběry pro tento díl se natáčely u nás v Proboštově. Na zdejších přepážkách pošty. Část naší obce se ale mihla už i v prvním díle, kdy byly v televizi vidět noční záběry z přejezdu u Valencie,“ prozradil místostarosta Proboštova Roman Nešetřil.

V prvním díle si „zahrálo“ i teplické krematorium. Smuteční řečnice, která se v záběrech objevila, je skutečnou provozovatelkou. Kompars utvořili studenti z místních škol. Nejvíce záběrů pro celou minisérii se natočilo v Bílině. Od začátku byla symbolem seriálu skála Bořeň. Svým tvarem specifická vyvřelina režiséra zaujala natolik, že se stala i součástí znělky.

Právě z ulic Bíliny bylo na výplatním seznamu komparsistů nejvíce jmen. Ne všechny záběry se nakonec na obrazovky dostanou. „Zůstalo jich ale dost. Ti, co nám účinkovali v bílinském komparsu, se tak možná na obrazovce nejvíce najdou,“ zmínil producent Petr Bílek.

Den horníků v Bílině.
FOTO, VIDEO: V Bílině se v sobotu konaly tradiční oslavy Dne horníků

Sérii vysílá Česká televize každé pondělí večer. Její tvůrci na tiskové konferenci před uvedením v televizi avizovali, že první díl není tím, co Sever charakterizuje. „Je to spíš takové psychologické drama,“ sdělil novinářům Robert Sedláček. „Nakonec totiž v seriálu nepůjde jen o kriminální případy, ale o to, že Mádlem ztvárněná postava detektiva Svobody šlápne mocným na kuří oko a půjde mu o život,“ poznamenal režisér.

Teplice a okolí patří poměrně k vyhledávaným cílům filmových a televizních štábů. Před časem se v teplickém divadle natáčely scény do seriálu Bohéma. Největší zářez asi ve filmovém světě zaznamenal americký biják Harrisonovy květy s Andie MacDowell. Ten se natáčel na konci 90. let minulého století v Dubské ulici v Teplicích. Místo si produkce vybrala kvůli ruinám, které měly připomínat jugoslávskou poválečnou pohromu. Dnes už je většina zřícenin pryč a místo vypadá jinak.