Jen necelé dva týdny uplynuly od doby, kdy Labe opadlo a vrátilo se zpět do svého koryta. Jenže lidé se opět s obavami dívají k nebi
a k řece. Ta by měla vystoupat až na pět a půl metru. Kromě jiného tak opět zatopí silnici do Dolního Žlebu. Hladiny ale stoupají i na menších tocích, na Mandavě ve Varnsdorfu dosáhla prvního povodňového stupně.

Labe stouplo v úterý o více než jeden metr. A o další dva by mělo ještě v následujících dnech stoupnout. Hodnot 
z počátku června, kdy se hladina dostala na více než deset a půl metru, by ale dosáhnout nemělo.

„Počítáme se stoupající tendencí. Já si ale myslím, že nepřekročíme pět a půl metru. Samozřejmě ale záleží na dalším vývoji srážek, protože půda je poměrně dost nasycená," říká Jiří Mach z Povodí Labe. Na pět a půl metru by mělo Labe vystoupat během čtvrtka.

V následujících dnech totiž na severu bude dotékat voda 
z horních toků řek především v Krkonoších, Jizerských horách a z části Českomoravské vrchoviny. Vydatně prší 
i v jižních Čechách.

Děčínský magistrát proto počítá s uzavíráním některých ulic ve městě.

„Podjezd pod Tyršovým mostem v Děčíně byl již uzavřen. Uzavřena bude i silnice do Dolního Žlebu. Ale ta po povodních ještě otevřena nebyla, jezdit po ni mohou pouze místní," uvedla mluvčí radnice Markéta Lakomá.

Pokud bude Labe v Děčíně
i nadále stoupat, dojde na uzavření dalších ulic. Tradičně nejohroženější je kromě silnice do Dolního Žlebu ulice Polabí, prostor přístavního mola pod Povodím Labe na Starém Městě a silnice z Děčína do Těchlovic v Jakubech. Ta ale 
s největší pravděpodobností zaplavena nebude, k tomu by bylo potřeba nejméně 680 centimetrů vody v Labi.

Povodí postupně zvýšilo také odtok ze střekovské přehrady.

„Střekov ale není přehrada, která by měla primárně za úkol regulovat řeku," vysvětluje Mach.

Stoupat ale začaly i další, menší toky na Děčínsku. Jako jediná vyskočila na povodňový stupeň Mandava. Ta má ale hranice pro jednotlivé stupně nastavené poměrně nízko.

Hladina Mandavy ve Varnsdorfu dosáhla v úterý ráno výšky 72 centimetrů, stav bdělosti se tu vyhlašuje při 70 centimetrech. Od půlnoci do zhruba 11:00 hodin tu řeka stoupla o 25 centimetrů, v poledne pak byla na 76 centimetrech. Pak se pohybovala pod 80 centimetry.
Hladina Kamenice ve Hřensku se dopoledne pohybovala kolem 69 centimetrů, stav bdělosti se vyhlašuje při 80 centimetrech. Odpoledne pak vystoupala nad 70 centimetrů. Řeka tu od půlnoci do poledne stoupla o téměř čtyřicet centimetrů.

Zvedá se i hladina Ploučnice, v Benešově nad Ploučnicí měla v poledne 130 centimetrů, první stupeň povodňové aktivity je při 140 centimetrech. Od půlnoci do poledne se tu hladina zvedla o 44 centimetrů. Během úterý také prudce stoupla hladina Jílovského potoka. V 7:00 hodin byla v Jílovém na sedmi centimetrech, v 10:50 už dosahovala 31 centimetrů, během následující hodiny a půl mírně klesla.

Kdy se zatopí které ulice?
silnice v Čertově vodě 420 cm
ulice Žlebská v D. Žlebu 435 cm
podjezd a parkoviště pod Tyršovým mostem 440 cm
molo na Starém Městě 510 cm
ulice Polabí 570 cm
silnice v Jakubech 680 cm