„V průběhu ledna a na začátku února byl ukončen rozpočtový rok 2014. Ten dopadl lépe, než se předpokládalo. Máme tam ztrátu nižší asi 
o padesát milionů korun. Zároveň zbyla nějaká, nikoliv nevýznamná hotovost na účtech města," hodnotí loňský rok náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl.

Tento týden tak budou rozhodovat zastupitelé o posílení rozpočtu o část těchto peněz.

„Dvacet milionů korun bude sloužit jako mimořádná splátka úvěrové angažovanosti města. Ta je stále ještě skoro 200 milionů korun. Tím bychom si uvolnili ruce, abychom ten úvěr mohli eventuálně využít, pokud budou nějaké dotační příležitosti pro řešení stavu majetku města," popisuje Jiří Anděl možné využití zbylých peněz.

Další velká částka by měla putovat právě na poměrně rozsáhlé opravy chodníků, silnic nebo školských zařízení. Tam by podle Jiřího Anděla měly zamířit téměř 44 miliony korun.

Přitom jen na opravy silnic a chodníků v majetku města by bylo potřeba čtyřikrát více, než kolik nyní budou zastupitelé rozdělovat. Při sestavování rozpočtu dávají jednotlivé odbory své požadavky a ty týkající se oprav chodníků a silnic dosahují astronomických 160 milionů korun. Letos se například dočkají nové silnice lidé žijící v Želenicích. Opravena totiž bude Dělnická ulice, jejíž stav řidiči dlouhodobě kritizovali.

Část peněz na investice bude použita také na realizaci akcí, které si město naplánovalo, ale ve schváleném rozpočtu na ně nemělo peníze.

„Postupně chceme dávat do majetku města takové peníze, jaké si zaslouží a aby nám pod rukama nechátral. Neříkám ale, že to bude za rok nebo za dva," dodává náměstek primátorky Anděl s tím, že město nechce v současné době pořizovat nový majetek.

Vedení radnice také počítá s tím, že část prostředků investuje do příprav nejrůznějších projektů tak, aby je mohlo použít ve chvíli, kdy budou vyhlášené vhodné dotační tituly. To se ale zatím příliš často neděje. A to i přesto, že z nového dotačního období, ve kterém mohou plynout do České republiky peníze z Evropské unie, uplynuly již dva roky.

„Je to pro nás velké dilema. Pustit se do projektů sami 
z městských peněz? Nebo si počkat na dotace? Jenže co když nebudou příslušné dotační tituly vyhlášené?" říká Anděl.

Velké problémy má Děčín například se školami a školkami především na sídlištích. Ty jsou desítky let staré, a stejně jako sídliště, tak i školy byly stavěné jako paneláky. Do některých škol zatéká, mají problémy se starými okny nebo příliš velkými tepelnými ztrátami. Jednou z takových škol je i ta v Bynově. S její rekonstrukcí magistrát ale v nejbližší budoucnosti počítá.
„Bylo již vypsáno výběrové řízení na zhotovitele, ale zjistilo se, že není v pořádku projektová dokumentace. V současné době na škole pracuje statik a následně se nechá zpracovat nová projektová dokumentace," popisuje Hana Cermonová, náměstkyně primátorky.

Školu provázejí stejné problémy jako velkou část bynovského sídliště.

„Ta budova se trhá a posouvá. Proto je nejprve nutné dát dohromady toto a pak teprve se můžeme pustit do obnovy pláště školy," doplnila primátorka Marie Blažková.