Bojovali statečně, a skoro jim to vyšlo. Skončili čtvrtí. I tak na sebe ale hráči z týmu gdc1 z gymnázia v Děčíně mohou být hrdí. Dostali se do velkého finále celorepublikového mistrovství v piškvorkách – pIšQworky 2009.

„Jsme s tím spokojeni. Teď jsem ve třeťáku, tak příští rok to bude první,“ řekl kapitán týmu Jiří śimůnek.

Finále se uskutečnilo v pátek 11.prosince na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Bylo vyvrcholením několikaměsíční soutěže. Každý tým prošel oblastními a krajskými koly.

Některé ještě navíc koly školními. Na finále byli proto jen nejlepší piškvorkáři republiky a konkurence byla velice ostrá. Celkově se soutěže zučastnilo přibližně 18 000 středoškoláků, z kterých po školních kolech vykrystalizovalo 604 týmů.

Vítězem turnaje se nakonec stal tým best of AG z Akademického gymnasia v Praze 1, a může se tak těšit na adrenalinový víkend ve středisku Yellowpoint v Krkonoších. Celkově se během soutěže rozdaly dárky a ceny v hodnotě čtvrt milionu korun.

„Plánovali jsme sem jet a neudělat ostudu, no a nakonec se zadařilo. Jsme nadšení,“ řekl bezprotředě po zvednutí poháru kapitán vítězného týmu Vladimír Nipoti, který piškvorky trénuje často na internetu. Příští rok ale jeho tým už na turnaj v piškvorkách nepřijede. „Chceme odmaturovat,“ vysvětlil Nipoti s úsměvem.

Letošní ročník soutěže byl už druhý. Oproti loňsku narostl počet účastníků asi o čtyřicet procent. Osm ze čtrnácti krajských turnajů také obdrželo záštitu od hejtmanství příslušných krajů.

„Velice nás těší rostoucí trend v počtu účastníků. Znamená to, že loňský úspěch nebyla jen náhoda. Daří se zlepšovat pokrytí republiky, a tak jediný okres neunikne možnosti účastnit se soutěže,“ zhodnotil sérii turnajů hlavní koordinátor Richard Malovič. „Letos se soutěž stala tak trochu společenskou událostí. Všimli jsme si, že se účastní čím dál více děvčat, což klání posunuje úplně na jinou úroveň. Letos jsme dostali několik prosebných emailů, jestli bychom nemohli poskytnout jakýkoliv kontakt na holky i kluky, kteří se potkali na turnajích,“ dodal ještě Malovič.

Příští rok bude soutěž opět pokračovat. Organizátorem mistrovství je občanské sdružení Student Cyber Games.

Pavel Šíma