O několik zaměstnanců více by měl mít v brzké době děčínský úřad práce. Budou pomáhat zvládat nápor nezaměstnaných, kterých je v okrese Děčín necelých deset tisíc. To je jedno z nejvyšších čísel v rámci České republiky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si od navýšení počtu zaměstnanců úřadů práce slibuje zlepšení servisu pro jejich klienty.

„Komplikovanou situaci na Úřadu práce ČR pociťovali 
občané zejména v oblasti zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek. Proto ministerstvo na úřady práce už dříve mimořádně převedlo trvale 250 pracovních míst, dalších 150 zaměstnanců pak dočasně. S nejnovějším personálním opatřením se tak v tomto roce celkově zvýší počet zaměstnanců Úřadu práce ČR o 544 lidí," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Část nových zaměstnanců úřadu práce poputuje i do Děčína, který dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost.

„Děčínský okres patří spolu s ústeckým a mosteckým mezi nejvytíženější v našem kraji. Navíc je zde řada vyloučených lokalit," vysvětluje krajský ředitel úřadu práce Radim Gabriel, proč nabere jeho úřad do Děčína další zaměstnance.

Kolik lidí přesně posílí děčínský pracák, ale zatím není jasné. V rámci celé republiky ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo na nové zaměstnance padesát milionů korun. Ty by měly stačit na zaplacení 144 zaměstnanců.

„Nyní budou probíhat debaty o tom, kolik lidí připadne na jednotlivé kraje. Poté se budou krajské počty rozdělovat na jednotlivá pracoviště. V globále číslo 144 vypadá jako vysoké, ale když jej rozpočítáte na kraje, zjistíte, že to není ani deset lidí na kraj," mírní možné nadšení mluvčí úřadu práce Jiří Reichl.

Pracovníci úřadů práce mají dlouhodobě poměrně dost práce. V loňském roce se na úřady práce navíc přenesla agenda z městských úřadů, které do konce roku 2011 zajišťovaly agendu spojenou 
s výplatou některých sociálních dávek.

„Úřad práce ČR má v současné době okolo 8 500 zaměstnanců. Zhruba stejný počet měl i před převedením agend z obcí a měst na kraje. Čili z toho plyne, že bez výrazného personálního posílení zpracováváme i agendy, které předtím dělaly jiné subjekty," dodává Reichl.

Děčínský úřad práce ale již v minulých týdnech posílili dva lidé. „Podařilo se nám získat na ně peníze v jednom 
z projektů. Nové kolegy využijeme především na administrativní práce," doplnil Radim Gabriel.

Personální výpomoci se děčínskému úřadu práce dostalo již během povodní, kdy vyplácel dávky vyplaveným lidem. Tehdy přišli pomoci pracovníci úřadu práce z okolních okresů.