Pivo pomalu ale jistě přestává být vnímáno jen jako levný nápoj. Jak se zvyšuje počet minipivovarů, kterých je nyní na 440, dostává se kromě obligátního ležáku a v posledních letech piv IPA i na pivní styly, o kterých se u nás ještě moc nemluví. Ve světě se přitom vaří celá desetiletí až staletí. Proto jsme se na ně zeptali Honzy Kočky, zcestovalého sládka a majitele pivovaru Nomád v Děčíně.

Jak je to nyní s pivními styly?

Jednoduše. Ve světě se vaří na sto základních pivních stylů, které jsou dány základními ingrediencemi, typem kvašení, novými surovinami, kdy i v Česku třeba chmelaři každý rok představí novou odrůdu. V neposlední řadě je to i díky globalizaci možnost pro malý pivovar z Česka, objednat si chmel či jiné suroviny z druhé strany světa.

Jak se tedy ponořit do objevování světa piva?

Vinaři mají výhodu, že základní dělení je vizuální. Podle barvy. U pivovarníků to hlavní dělení je podle typu kvašení. Spodně kvašená piva, například naše české ležáky, a svrchně kvašená piva. Rozdíl je hlavně v použití rozdílných kvasnic, které mají rády jiné teploty. V důsledku je to pak jiný aromatický profil.

Kdy se dají tato piva, krom ležáků ochutnat?

Nejlepší je zajet rovnou do minipivovaru. I když to v poslední době vlastně tak úplně neplatí. Největší pivovar v regionu patřící nadnárodní skupině uvařil již dvě takzvaná „craft piva“, největší domácí producent pak k výročí republiky spojil své síly s minipivovarem a tak dále. Výběr je velký, od pivních festivalů, pivnic takzvaných Multipíp, kde se na jednom až mnoha kohoutech čepuje spousta rozličných piv. Situace se lepší každým dnem.

Kde se učí novým stylům sládkové?

Žijeme v digitálním světě, nejvíc se toho tudíž dnes dá dohledat na internetu. Recepty, postupy, diskuzní fóra. Je toho opravdu hodně. Nejlepší je nicméně osobní kontakt, já sám jsem se toho nejvíc dozvěděl při pivních toulkách po světě právě u piva. Naštěstí dnes není problém vybrat si zajímavý kurz, přednášku. Ať už u nás nebo v cizině. Je z čeho si vybírat.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Děčínsko, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase ve středu.