Vedení zařízení se obrátilo v úterý 27. října na veřejnost s žádostí o pomoc, protože se připravovalo na krizovou situaci. Ta přišla záhy. Už ve středu 28. října odpoledne domov po hromadných testech oznámil, že je v kritické situaci. Pozitivně testováno bylo 29 zaměstnanců, dalších pět není v práci z jiných důvodů. Dohromady tak chybí téměř polovina personálu; za běžné situace tu totiž pracuje okolo osmdesáti lidí.

Zájemci o dobrovolnickou pomoc se mohou obrátit na telefonní číslo 775 878 975, které CSS pro tyto účely zřídilo. Možné se je obrátit také na Dobrovolnické centrum Slunečnice na tel.: 724 802 690 nebo na email: administrativa.2@slundecin.org.

Pozitivní test také měla více než polovina obyvatel domova.

„Všichni z pozitivně testovaných klientů mají prozatím mírné příznaky, nebo jsou zcela bezpříznakoví. Domov provádí nezbytné organizační změny, aby izoloval nemocné klienty,“ uvedla mluvčí děčínského Centra sociálních služeb Kateřina Podzimková.

Pouštění draků patří i na Děčínsku k oblíbené podzimní zábavě.
Z archivu Děčínského deníku: Pouštění draků je oblíbenou podzimní zábavou

Na žádost o pomoc téměř okamžitě reagovali dobrovolníci ochotní pomáhat. Mohou se hlásit přímo v domově, kde jim přidělí práci podle potřeby. Momentálně chybí lidé prakticky ze všech profesí, od uklízeček přes kuchaře až po pečovatele. „Na základě naší výzvy se přihlásili dobrovolníci, kteří budou pracovat na DPP, a také ti, kteří nám svou pomoc poskytují bez nároku na odměnu. V současné době máme přislíbenou pomoc studentů Střední zdravotnické školy v Děčíně, s nabídkou pomoci se hlásí dobrovolnická centra, hasiči, záchranáři, ale i jedinci z řad veřejnosti. Ze srdce všem děkujeme, je to naprosto neocenitelná pomoc a jsme za ni upřímně vděčni,“ ocenila ředitelka Centra sociálních služeb Jana Skalová.

Dobrovolníci pracující v děčínském domově.Zdroj: Dobrovolnické centrum Slunečnice

Své pomocníky vyslalo do domova na Kamenické ulici také Dobrovolnické centrum Slunečnice, které pomáhalo už při jarní vlně covidové epidemie. Tehdy se zaměřilo především na roznos nákupů nebo obědů seniorům. Stejným způsobem jim pomáhá i nyní. „Naši dobrovolníci, především mladí lidé, se starají o vše, co je potřeba. Od dezinfekce prostor až po krmení klientů,“ popsala náplň dočasných pracovníků domova koordinátorka dobrovolnického centra Doubravka Dostálová.

Ale ani odezva dobrovolníků nebo pomoc zdravotnické školy nestačí. V domově je totiž řada klientů vyžadujících nepřetržitou péči. Kvůli kritické situaci se město, které je zřizovatelem domova, rozhodlo požádat prostřednictvím krajského krizového štábu o vojenskou pomoc. Vojáci už v kraji působí v domovech pro seniory v Jirkově na Chomutovsku a v Podbořanech na Lounsku. Žádosti Děčína o pomoc armáda nakonec ale nevyhověla, protože prý nemá dostatečné kapacity.

Předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě
Prezident Miloš Zeman ocenil Jana Rýdla z Varnsdorfu