Nejsilnější mrazy by měly na Děčínsko dorazit v sobotu po desáté hodině večer. Ale již v noci na sobotu naměřili meteorologové ve Varnsdorfu - 11,8 stupně Celsia. Výstraha vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem kromě Děčínska varuje před mrazy také ve středních Čechách a na jižní Moravě.

Pobyt venku by kvůli mrazivému počasí měli omezit staří a nemocní lidé a malé děti, samozřejmostí je teplé oblečení ve více vrstvách a pokrývka hlavy.

Teploty v noci na sobotu na severu a severovýchodě země klesaly místy až pod minus 15 stupňů Celsia. Největší mráz meteorologové naměřili na Lysé hoře v Beskydech, kde teplota sestoupila na minus 17,7 stupně. Řekl to pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Silné mrazy meteorologové očekávají i v noci na neděli, mají se rozšířit na většinu území s výjimkou jihozápadní poloviny Čech a jihu Moravy.

V Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a v části Zlínského kraje teploty v noci na dnešek spadly na úrovně kolem minus 11 stupňů Celsia. Třeba v Ostravě ale naměřili 12,4 stupně pod nulou. Ve vyšších polohách byly teploty ještě nižší, například ve stanici Červená na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje bylo až minus 16 stupňů Celsia.

V ostatních částech Česka tak mrazivo nebylo, noční teplotní minima meteorologové naměřili mezi minus třemi až minus sedmi stupni Celsia. Nejmenší mráz zaznamenala měřicí stanice v Českých Budějovicích, bylo tam minus 1,4 stupně Celsia.