Na návštěvnosti se může podílet nová autobusová linka, která k zoo vůbec poprvé zajíždí a kterou využilo už 3500 cestujících. Tím ale výčet rekordních čísel nekončí. V zoo se totiž letos narodilo více než pět desítek mláďat.

V Zoo Děčín byl letos důvod k oslavám nejen díky významnému jubileu. Rekord v návštěvnosti trhla zahrada na začátku listopadu, kdy pořádala oblíbenou akci Strašidelná zoo. Během ní sem zavítal návštěvník s pořadovým číslem 130 tisíc. „Stala se jím rodina Prajzentova z Děčína se synem Hubertem. K rozhodnutí přijít ve správný čas do zoo jim osobně pogratulovala ředitelka Kateřina Majerová a primátor města Děčín Jaroslav Hrouda,“ uvedla mluvčí zoologické zahrady Alena Houšková.

V zoo odhadují, že by do konce roku mohlo zvířata navštívit 131 500 lidí. Návštěvnost navíc v posledních letech každým rokem stoupá, nebylo by tedy překvapením, kdyby příští rok přišlo lidí ještě více.

Zebu zakrslý.
FOTO: V děčínské zoo se narodilo telátko zebu zakrslého

Další návštěvníky, kteří by si jinak cestu do zoo najít nemuseli, může přivézt i nová městská autobusová linka, která od letošního roku poprvé zajíždí až k areálu. Minibus si chválí především hůře pohybliví lidé nebo rodiny s malými dětmi a kočárky, které mohla komplikovaná cesta dosud odradit. K zoo se totiž donedávna mohli dostat jen autem. Ti, kteří jím nedisponují, museli do prudkého kopce pěšky. Ačkoli areál není od centra daleko, jen asi 400 metrů, museli lidé od Teplické ulice překonat více než 60metrové převýšení.

Nová autobusová linka 216 k zoo poprvé vyrazila začátkem srpna, kdy jezdila denně, po celé září pak obsluhovala zastávky pouze o víkendech.

„Za dvouměsíční období jsme přepravili 3500 lidí. Z toho 2800 jen za srpen. A je to tak půl na půl, co se týče polovičního jízdného a jízdného pro dospělé,“ informoval technik jízdních řádů děčínského dopravního podniku Jiří Štěpánek.

Přišel 130tisící návštěvník.
Děčínská zoo letos slaví rekord. Přišel 130tisící návštěvník

Zlevněné jízdné využívají jak děti, tak i důchodci. Dopravní podnik tyto jízdenky eviduje jednotně. Štěpánek ale dále mohl prozradit, že za srpen minibusy přepravily sedm desítek lidí s průkazem ZTP a 200 lidí, kterým bylo více než 70 let a prokazují se průkazem. Ve spoji, který má kapacitu 15 míst k sezení a 23 ke stání a jezdí také na děčínský zámek, cestovalo průměrně 20 lidí.

Na 50 mláďat

Ve kterém období minibus příští rok poprvé vyveze cestující za zvířaty, zatím není jasné. Letos se ale mohli postupně podívat hned na téměř 50 mláďat, která se v zoo narodila. Mezi nejvýznamnější odchovy patřily přírůstky u makaka, rysa ostrovida, čáji chocholaté, kapybary, kozy šrouborohé nebo kozorožce kavkazského. „Významné jsou pro nás ale všechny odchovy,“ doplnila mluvčí zoo.

Nejnovějším přírůstkem děčínské zoologické zahrady je telátko zebu zakrslého, které se narodilo 28. října. Ve zvířecím světě patří k rekordmanům. Jde totiž o nejvzácnější a zároveň nejmenší plemeno domácího skotu na světě.

V děčínské zoo strašilo
OBRAZEM: Lidé se přišli bát do děčínské zoologické zahrady