S největší pravděpodobností nejde o první letošní mláďata, ale o poslední odchov loňského roku. „Existenci mláďat jsou chovatelé schopni zaregistrovat až zhruba po šesti týdnech, kdy začnou vylézat z hnízdní budky. Předpokládáme, že se veverky tedy narodily zhruba v polovině prosince. Chovatelé nemají šanci zjistit přesný termín porodu, jde totiž o velmi plachá zvířata. Pokud bychom samici rušili nahlížením do hnízdní budky, mohla by vystresovat, přestat mládě kojit, případně ho i sežrat,“ vysvětlila chovatelka Lenka Kovářová.

Vchod do Zoo Děčín. Ilustrační foto
Jaké akce na vás čekají u zvířat? Děčínská zoo připravila přehled na celý rok

Pohlaví dvou mláďat prozatím není jasné. V následujících dnech je čeká čipování. „Po odstavení jim začneme hledat nový domov, budou nabídnuta do chovu kolegům z jiných zoologických zahrad,“ doplnil zoolog Petr Haberland.

Zoo Děčín je v chovu tohoto tropického druhu veverek velmi úspěšná. Jen za rok 2023 se zde podařily tři odchovy, ze kterých vzešlo sedm mláďat. V současné chvíli je děčínská zoo jedinou zoo, která tento druh v rámci Unie českých a slovenských zahrad rozmnožuje.

Veverka PrévostovaVeverka PrévostovaZdroj: Jindřich PavelkaVeverka Prévostova patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Svrchní část těla je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech. Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka Prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny. Veverky Prévostovy jsou březí 42 dní a obvykle se jim rodí jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Tento druh veverky žije převážně v deštných lesích v jihovýchodní Asii, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jedná se o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata vpodvečer a večer. I když veverky Prévostovy požírají různorodou rostlinnou potravu a hmyz, jejich nejoblíbenější pochoutkou jsou měkké plody, například i plody palmy olejné. Po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazuje pecky. Díky tomu plní v ekosystému důležitou roli roznašeče semen. Zdroj: Zoo Děčín