Děčínská nemocnice má 
v současné době k dispozici kromě klasického rentgenu také počítačový tomograf. 
A právě ten by měla nová magnetická rezonance doplnit.

„Některá onemocnění je možné lépe diagnostikovat právě pomocí magnetické rezonance. Jedná se například 
o onemocnění kloubů nebo páteře. Zároveň je možné kombinovat vyšetření na rezonanci a počítačovém tomografu, což ještě více zpřesní diagnózu," popisuje ředitelka děčínské nemocnice Anna Briestenská.

Nový celotělový MR skener by měl vyjít na více než 35 milionů korun, zaplatit by jej měla Krajská zdravotní.

„Na Děčín se nezapomíná. V rámci možností se Krajská zdravotní a kraj snaží modernizovat všechny nemocnice 
a vybavovat je potřebným zařízením," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Kdy a zda vůbec začne magnetická rezonance v Děčíně opravdu sloužit, zatím není jasné. Podobné přístroje totiž není možné kupovat bez souhlasu speciální komise ministerstva zdravotnictví. Ta dohlíží na to, aby nákup podobných zařízení v hodnotě mnoha desítek milionů korun byl smysluplný. V minulosti se totiž stávalo, že si některá takto drahá zařízení pořídilo 
i několik nemocnic v blízké vzdálenosti od sebe a nakonec nebyl ani jeden z těchto přístrojů využit naplno. Bez souhlasu komise není možné vykazovat výkony na takových přístrojích pojišťovnám.

„Ekonomicky není možné, aby všechny přístroje byly ve všech nemocnicích. Důležité je, aby přístroje byly využívány. Ať běží třeba na tři směny a ne jen hodinu denně, když se za ně dává tolik peněz," řekl hejtman kraje Oldřich Bubeníček.
Kromě desítek milionů určených na pořízení samotné magnetické rezonance musí nemocnice počítat s tím, že bude nutné investovat také do stavebních úprav stávajících prostor.

Magnetická rezonance by měla najít své místo v pavilonu, ve kterém je kromě jiného umístěna také chirurgie. Stavební úpravy by ale měly vyjít na zlomek toho, co samotný přístroj. Podle předběžných odhadů počítá vedení nemocnice s přibližně čtvrt milionem korun.

Pro pacienty nejen z Děčínska a Šluknovska, ale také z Českolipska by případné pořízení magnetické rezonance do děčínské nemocnice přineslo výrazné zvýšení komfortu. V současné době se totiž na vyšetření na tomto zařízení čeká podle závažnosti diagnózy i čtvrt roku. Nejbližší pro pacienty z Děčínska je to v Ústí nad Labem.

Díky nové rezonanci by se měla čekací doba pro pacienty ze spádové oblasti děčínské nemocnice výrazně zkrátit. Předběžné propočty počítají 
s tím, že ročně by na magnetické rezonanci v Děčíně měly být vyšetřeny nejméně stovky lidí. Pro práci s magnetickou rezonancí ale musí mít děčínská nemocnice k dispozici speciálně vyškolený personál. Zdravotníkům tedy nestačí znalosti práce s klasickým rentgenem nebo počítačovým tomografem.

„Máme tu jednoho lékaře, který pracuje s magnetickou rezonancí již v Ústí nad Labem. Pokud dojde ke schválení nákupu ze strany ministerstva, tak samozřejmě doškolíme i ostatní personál," dodává ředitelka děčínské nemocnice Briestenská.

Magnetická rezonance

Magnetická rezonance (též MR, MRI, z anglického „magnetic resonance imaging") je zobrazovací technika používaná především ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Pomocí MRI je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu. Magnetická rezonance využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Na rozdíl od CT vyšetření, které je s MR někdy alternativní, tedy nenese žádná rizika způsobená zářením (nulová radiační zátěž). Nevýhodou vyšetření MR je určitá hlučnost zařízení. Zdroj: wikipedie.cz