Děčínští radní výrazně rozšířili pravomoci vedoucích odborů magistrátu. Ti nyní mohou zadávat zakázky bez otevřeného a veřejného výběrového řízení až do 200 tisíc korun bez daně. Doposud přitom byl limit čtvrtinový. Změna směrnice se nelíbí některým opozičním zastupitelům.

Drobnější opravy, projektové dokumentace nebo třeba dodávky pytlů pro Středisko městských služeb. To vše doposud museli magistrátní úředníci soutěžit v otevřených výběrových řízeních uveřejněných na internetu, kde se o nich mohl dozvědět kdokoliv. Podle nové směrnice bude stačit oslovit tři vybrané firmy a z nich zvolit tu nejvýhodnější nabídku.

U zakázek do 100 tisíc korun bez daně z přidané hodnoty dokonce podle nové směrnice ani nemusí poptávat několik firem. Směrnice poptávku alespoň tří firem pouze doporučuje.

Vedení radnice zdůvodňuje výrazný nárůst limitů malým zájmem firem hlásit se do výběrových řízení na menší zakázky. Podle nové směrnice by také zakázky měly být rychlejší.

„Zvedáme to i proto, že vyjadřujeme důvěru správcům jednotlivých kapitol rozpočtu,“ říká náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl s tím, že i nový limit je hluboce pod zákonným limitem. Radnice navíc povede registr oslovených firem a její vedení tak může kontrolovat, zda se neopakují stejné firmy.

Částečně za pravdu vedení města dává pohled na hodnocení dosavadních zakázek. Například o opravy kuchyně v mateřské školce ve Weberově ulici měli zájem pouze dva uchazeči. O dodávku stolů a obložení v baru v zámecké restauraci se ucházeli tři zájemci.

V poslední době se ani u menších výběrových řízení nedaří srážet ceny o desítky procent jako tomu bylo v minulosti.

„Cena není vždy nejlepší kritérium. U takto malých zakázek se ceny lišily o jednotky tisíc a ta kvalita pak byla diskutabilní,“ dodává Anděl.

O tom, kdo se o zakázky do 200 tisíc korun přihlásil a jaké podal nabídky, se veřejnost vůbec nemusí dozvědět. Podle směrnice totiž nemusí být u zakázek do 200 tisíc korun zveřejněna ani zpráva z posuzování nabídek.

Veřejné budou pouze smlouvy nad 50 tisíc korun, jejich zveřejnění je povinné ze zákona. Zveřejněné ale nemusí být objednávky a faktury.

Změkčení radniční směrnice na zadávání veřejných zakázek kritizuje opoziční zastupitel a bývalý primátor František Pelant.

„Já si myslím, že to není dobré. Nechci nikoho podezřívat, ale dává se větší možnost k určitým únikům, případně výhodám,“ říká Pelant, během jehož primátorování děčínská radnice přijala směrnici na zadávání veřejných zakázek nastavující limity pro vedoucí odborů na 50 tisíc korun.