Minimálně dvě děti z děčínské mateřské školky na Rakovnické ulici onemocněly černým kašlem. O tom, že se černý kašel ve školce objevil, ale rodiče dětí dosud nic nevěděli.

„Už je to měsíc, kdy se objevil první případ. Onemocněla holčička. Nedostali jsme žádné varování," zlobí se Josef Kalina, který má ve školce syna. „Kluk radši zůstane doma. Obvolal jsem i některé další rodiče. Nechci, aby to odnesly další děti," dodává.

První případ černého kašle se tu objevil zhruba před měsícem. Jak se teď ukazuje, zřejmě nebyl poslední.

„Učitelky děti sledují, nechystají se žádná mimořádná opatření," řekla mluvčí Děčína, jenž je provozovatelem školky, Markéta Lakomá.

O problému s černým kašlem nevěděli nejen rodiče, ale ani hygienici.

„Nám to nebylo hlášeno. Teď to víme a zjišťujeme situaci," řekl Děčínskému deníku hlavní krajský hygienik Josef Trmal. Podle něj je černý kašel jedno z onemocnění, které hygienici pečlivě hlídají po celém Česku.

Po našem upozornění proto hned ve středu hygienici do děčínské školky Rakovnická vyrazili.

„Kontrolujeme, zda jsou všechny děti proti černému kašli očkovány. Pokud by někdo nebyl, dostal by hned antibiotika," hlásila přímo ze školky děčínská hygienička Lenka Šimůnková. Po prohlédnutí záznamů dodala, že všechny děti očkovány byly a chystala se o černém kašli informovat rodiče.

„Kdo onemocní, bude doma," říká Šimůnková. Podle ní je průběh onemocnění černým kašlem u dětí méně dramatický v případě, když bylo dítě očkováno.

Děti teď každopádně čeká vyšetření u lékaře. K doktorovi je dovedou rodiče. Pokud bude nějaké dítě kašlat či mít příznaky černého kašle, podstoupí odběry.

Uzavření školky podle hygieniků není kvůli této nemoci nutné.

Podle Josefa Trmala se lze černým kašlem nakazit vzduchem – jde totiž o infekční bakteriální  onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis.

Jak se nám navíc podařilo zjistit, na Děčínsku nejde v poslední době o jediný případ tohoto onemocnění. Jeden nakažený je v Rumburku, druhý pak ve Varnsdorfu. V obou případech ale nešlo na rozdíl od Děčína o předškolní děti. Nutno dodat, že případy černého kašle se na Děčínsku vyskytly podle hygieniků již v minulosti.

Podle Trmala teď také proběhne kontrola, zda je očkování proti černému kašli dostatečně účinné. Každé dítě podle něj dostává hexavakcínu, aplikuje se pomocí injekční stříkačky a jehly.

Trmal také upozorňuje na to, že ne každý kašel je černý.

„Pro laika to tak může vypadat, ale existuje celá škála virů nebo bakterií," dodává hlavní krajský hygienik.

ČERNÝ KAŠEL
Příznaky: Nemoc se projevuje jako velmi silný, dráždivý kašel, který může být až dávivý a při nadechování může znít jako kokrhání kohouta. U některých typů onemocnění je typické vykašlávání hlenu. Tělesná teplota bývá značně vysoká, někdy až kolem 40 °C.
Léčba: Onemocnění se zjišťuje podle příznaků kašle, teploty nebo podle kultivace vykašlaného hlenu, ve kterém je obsažena bakterie Bordetella pertussis. Při léčení tohoto onemocnění se používají širokospektrální antibiotika. V České republice je dnešní době povinné očkování proti této nemoci.
Zdroj: Wikipedie