„Částečně se jednalo o peníze uspořené tím, že jsme investice přesunuli do letošního roku, částečně dobrým hospodařením," vysvětluje náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl.

Celkem tak z loňského roku zbylo přes 104 miliony korun. Dvanáct milionů si nechalo město jako rezervu, zbývající peníze pak rozdělilo na řadu investičních akcí. Chce se věnovat především obnově městského majetku, který je podinvestován v řádově stovkách milionů korun.

„Máme historickou možnost se věnovat obnově majetku. S mnoha věcmi jsme letos vůbec nepočítali. Budeme například rychleji postupovat v Březinách, opravíme dva mosty," vypočítává Anděl.

Opravy se tak dočká most 
v Březové ulici do průmyslové zóny v Krokově ulici, na jehož dofinancování by mělo putovat patnáct milionů, nebo most přes Jílovský potok 
u bývalého Kovočasu na Horní Oldřichov.

Místo toho tady stojí již téměř šest let mostní provizorium, za jehož pronájem dá každoročně Děčín téměř čtvrt milionu. Za nový most město zaplatí pět milionů korun.
Také další investice půjdou na opravu městského majetku a mohly by přinést nemalé úspory.

Takovou investicí by mohly být peníze určené na výměnu osvětlení zimního stadionu. Na tu se počítá s 1,2 milionu korun.

„Na zimním stadionu je původní osvětlení z první poloviny 80. let. Využívá dvoukilowattové výbojky. Navíc je poměrně obtížné vzhledem
k jeho stáří na něj shánět náhradní díly," vysvětluje manažer děčínského hokejového klubu Jan Havlíček.

Podle některých odhadů by se díky výměně osvětlení mohlo ušetřit ročně na elektrické energii až půl milionu korun. Investice by se tak vrátila během několika málo let.

Na zimním stadionu by se také mělo pokračovat s rekonstrukcí kabin. To ale záleží na tom, zda se podaří uspět s žádostí o dotaci.

Další velkou investicí by měly být nové tobogány v plavecké hale. Ty by měly vyjít na tři miliony korun.

„Každoročně na nich necháváme provádět revizi. Opravy nás přitom každý rok vyjdou na 30 až 40 tisíc korun," řekl loni o tobogánech ředitel Děčínské sportovní Igor Bayer. Tobogány totiž trápí osmóza, při které se v laminátu vytvářejí drobné puchýřky, který materiál tobogánů poškozují. Proto je nutné tobogány vyměnit.

Při porcování loňského přebytku došlo i na menší investice v řádech stovek tisíců například do oprav chodníků nebo silnic. Nového chodníku se tak dočkají v ulicích Tovární, Májová nebo Čsl. partyzánů.

Půl druhým milionem korun město přispěje Správě železniční dopravní cesty na bezbariérový přístup na vlakové zastávce v Prostředním Žlebu.