Děčín – Nejpozději do dvou let by měli žít klienti Domova seniorů na Kamenické v lepších podmínkách. Magistrát totiž v těchto dnech vyhodnocuje nabídky na jeho rekonstrukci. Přibudou i nová místa pro klienty.

„Koncem srpna zasedala hodnotící komise, ta následně předala své doporučení radě města. Dá se předpokládat, že rozhodnutí o zadání zakázky bude přijato usnesením dne 11. září na zasedání rady města," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Během oprav by měla být zvýšena i kapacita o jednu  čtvrtinu.

„Po skončení rekonstrukce by mělo přibýt v Domově seniorů na Kamenické ulici sedmnáct nových míst, celková kapacita tak bude 100 míst. K rozšíření kapacity využijeme zatím nevyužité půdní prostory," doplnila Lakomá.

O kompletní rekonstrukci Domova seniorů, jehož budovy jsou osmdesát a sto let staré, začala mluvit děčínská radnice již v průběhu loňského roku, kdy se podařilo uspořit několik desítek milionů na jiných projektech integrovaného plánu rozvoje města.  Například na stavbě nové knihovny na místě bývalého Atlantiku město ušetřilo oproti původním předpokladům více než 40 milionů korun. Další peníze se podařilo ušetřit na rekonstrukci zámeckého parku. Definitivně rozhodla regionální rada o přesunu peněz z ostatních projektů integrovaného plánu rozvoje města na rekonstrukci domova pro seniory na počátku letošního roku.

Integrovaný plán rozvoje města platí prostřednictvím Rozvojového operačního programu Severozápad Evropská unie. Celková hodnota všech projektů zahrnutých do rozvojového plánu je 850 milionů, z toho by 650 milionů měla zaplatit Evropská unie. Začátkem června vyhlásil magistrát výběrové řízení na dodavatele, předpokládaná cena je 59 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Podle plánů radnice by stavba měla začít ještě letos a opravy budou probíhat během částečného provozu domova seniorů.
Právě financování z Rozvojového operačního programu Severozápad se může ukázat jako problematické. Policie totiž tento týden zadržela ředitele úřadu regionální rady Pavla Markvarta (ODS) a zástupce hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD).   Ministerstva totiž v takových případech většinou pozastavila proplácení dotací.

Již dříve začal magistrát s výměnou oken, která příliš netěsnila. Některými zatékalo. Magistrát proto tehdy vyzval podnikatele, aby městu s výměnou oken pomocí sponzorských darů pomohli.