„Dívka je ve velmi vážném stavu na anesteziologicko-re-suscitačním oddělení. Lékaři okamžitě nasadili lék fomepizol," řekl Jiří Vondra.

Lék fomepizol při otravě metanolem funguje jako protijed. Vzhledem k tomu, že jde o dítě, nechce nemocnice uvádět k případu podrobnější informace.

Ústecká nemocnice dívku přijala v neděli a nahlásila to ihned ministerstvu zdravotnictví, které otravy eviduje.

Podle dobře informovaného zdroje Deníku měla dívka otrávený alkohol požít už v pátek 18. ledna. Problémy se ale u ní dostavily po několika dnech a do nemocnice se dostala až v neděli kolem sedmnácté hodiny.

Policie, která případ vyšetřuje, se o tom dozvěděla až 
o dalších šest hodin déle.

„V současné době vyslýcháme svědky a probíhá další vyšetřování. Kriminalisté čekají na výsledky toxikologie, které budeme znát v úterý," řekla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková.

Kde měla dívka alkohol vypít a kdo jí alkohol podal, nechtěla policistka kvůli probíhajícímu vyšetřování uvést.

Podle informací Deníku dívka zatím nebyla schopná vypovídat. Spekuluje se, že otráveného alkoholu se napila doma nebo na páteční diskotéce.

Policisté se případem zabývají jednak kvůli metanolu, měli by ale prošetřit i to, zda nebyl porušen zákaz podávání alkoholu mladistvým.

Nejvíce otrav i úmrtí na otravu metanolem je v moravských krajích. Metanolová kauza vypukla loni v září, do konce loňského roku na otravu metanolem zemřelo 39 lidí. V kauze otráveného alkoholu je pro obecné ohrožení stíháno šest lidí. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Metanolová aféra vypukla loni na začátku září. Kvůli otrávenému alkoholu bylo ke konci loňského roku potvrzeno již 39 úmrtí. Poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je celkem 124. Policie ve věci stíhá přibližně sedm desítek lidí.Lék fomepizol čili 4-methylpyrazol je organická sloučenina indikovaná jako antidotum při otravě methanolem a ethylenglykolem nebo podezření na ně. Lze ho použít samostatně nebo v kombinaci s hemodialýzou.