Ulice v některých částech Děčína se mají zazelenat už letos na jaře.

„Ve vytipovaných lokalitách bude vysazeno sto třicet pět stromů a více než dva tisíce keřů," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Nejvíce zeleně bude vysazeno v městské části Bynov, přibude tu 58 stromů a 1670 keřů.

„Obyvatelé Kamenické ulice se mohou těšit na 20 nových stromů a 286 keřů," dodala Lakomá. Do kontejnerů budou umístěny stromy v Podmoklech na Teplické ulici a v ulici Prokopa Holého.

„Padesát stromů a přes tři sta keřů, které jsou určeny pro Podmokly, musí být v kontejnerech. Při výsadbě zeleně bychom museli přeložit sítě a cena by neúměrně stoupala," řekl děčínský  radní Valdemar Grešík.

„Naším původním záměrem bylo dostat do ulic města co nejvíce zeleně, bohužel jsme však narazili na nesouhlasná stanoviska dopravního inspektorátu," doplnil Grešík.

V Bynově a v Kamenické ulici byly pro výsadbu zvoleny stromy schopné co nejvíce odclonit negativní vliv automobilové dopravy.

„Zejména tedy habry, v menší míře javory, lísky, v místech, kam je dobře vidět, bude vysazen platan, buk či dub. V Podmoklech a Děčíně 1 vysadí zahradníci javory, z keřů pak weigelie," vyjmenovala Lakomá.