Podle primátora Děčína Jiřího Anděla byla veškerá protipovodňová opatření, která magistrát po zkušenosti s předešlými povodněmi nákladně vybudoval, krátká.

„Z normálně tenkých potůčků a říček se během krátké chvilky staly během soboty běsnící řeky, protékající vašimi domy, byty, podniky, zahradami, ale také devastující infrastrukturu města. Během několika hodin se staly cesty a ulice nesjízdnými, přišly o už tak nevalné povrchy, přestala téci pitná voda, na některých místech bylo třeba odpojit elektřinu,“ popsal situaci. „Nefunguje kanalizace, nesmírně nám opět vodní živel zkomplikoval naše cesty do práce, k našim blízkým… Dovolte, abych vyjádřil účast všem, které postihla tato živelná pohroma přímo, a také všem ostatním, kteří doufali, že po covidu se začneme vracet k normálnímu životu,“ doplnil.

Město nyní zajišťuje provizorní opravy, aby se lidé mohli dostat domů. „Finální povrchy komunikací se budou řešit později,“ podotkl mluvčí magistrátu Luděk Stínil.

Voda napáchala v sobotu na Děčínsku velké škody.
Ozvala se rána a zahrada začala ujíždět. Déšť napáchal v Děčíně velké škody

Nejvíce poškozené jsou ve městě lokality Bělá a cesta do Dolního Žlebu. Pracuje se na úklidu vozovky od Bělé směrem na Jalůvčí, neprůjezdná je odbočka ke garážím. V Saské místy stále teče voda po silnici, ačkoli se čerpání vody zahájilo v sobotu večer. Jsou tam také nánosy bahna, stejně tak i v Oldřichovské. Sjízdnost se město snaží zajistit v Bynovské, kde je poničený nově opravený povrch a pracuje se tam na odstranění největších naplavenin. V Úbočí se pracuje na očistě komunikace, Děčín také zadal čištění viaduktů v majetku města, aby se nezaplavovaly. Škody město utrpělo i v dalších oblastech, ve Václavovské je ze silnice vytržený kus asfaltu, v Jiřího z Poděbrad se zřejmě propadla kanalizace a zatopené je přízemí budovy magistrátu.

Vedení města v tuto chvíli žádá, aby lidé na postižená místa nejezdili a nechodili si je fotit. „Jednak je to nebezpečné, některé komunikace či břehy jsou podemleté, jednak mohou překážet v práci těm, kteří se na úklidu podílejí, blokovat cestu hasičským autům a podobně,“ upozornil mluvčí Stínil.

Lidé postižení bleskovými záplavami si od města mohou vypůjčit vysoušeče, zajistí jim také vysokotlaké mytí. V pondělí magistrát zřídí krizovou linku pro obyvatele města, kam se budou moct obracet s dotazy.

Proudy vody zasáhly také Dolní Žleb.
Přeteklý rybník, zatopené domy, neprůjezdné Hřensko. Voda na Děčínsku opět řádí

Krajští hasiči evidovali do dnešního rána 150 událostí, které souvisely s vytrvalým deštěm v Ústeckém kraji. Nejvíce jich bylo na Děčínsku, a to přímo ve městě nebo v jeho okolí a Šluknovském výběžku. „Nejhorší situace je v Dolní Poustevně a Lobendavě, kde hasiči stále odčerpávají vodu ze skleních prostor, uklízejí vozovky a odstraňují spadlé stromy,“ uvedl mluvčí hasičů Milan Tabi.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu na Lobendavě během víkendu napršelo téměř sto litrů vody na metr čtvereční.