Veřejnou zakázku za stovky tisíc korun na opravu osvětlení Tyršova mostu v Děčíně vyšetřuje policie. Zakázku vypsal děčínský magistrát.

Na podivné okolnosti zakázky upozornil jeden z obyvatel Děčína. Nepřál si uvést jméno; redakce ho ale má k dispozici. Muž tvrdí, že mu přišel podivný e-mail, z něhož vyplývá, že nabídku na magistrát odnesla firma MaxxLuxx, ovšem ne za sebe, ale za dvě „konkurenční firmy".

„Mně to připadá, že ty firmy se mezi sebou takhle domlouvají, aby měla místní firma jistotu, že to vyhraje," tvrdí svědek, podle něhož je nabídka firem navíc předražená.

V e-mailu, který mu přišel, se píše: „Zdar Jardo. V příloze posílám dvě nabídky. Prosím vše vytiskni, dej do obálek a předej do podatelny. Tvoji verzi MaxxLuxx jsem nestíhal a ani nemám některé dokumenty, udělej prosím sám. Díky, Václav." Odesilatelem původního e-mailu je Václav Hanuš; následný e-mail, s potvrzením „OK" odešel z firmy MaxxLuxx.

„Buď mi ho někdo poslal omylem, anebo cíleně," říká svědek.

„Poslal jsem mu ho omylem. Odpovídal jsem panu Hanušovi, že tam ty obálky donesu," říká majitel firmy MaxxLuxx Jaroslav Kudrhalt. Tvrdí, že jeho firma se do výběrového řízení nepřihlásila.

Proč ale nesl na magistrát obálky jiných firem?

„Na tom není nic divného, dlouhodobě spolu spolupracujeme. Nestihli by sem do uzávěrky výběrového řízení dorazit, proto mě požádali, ať jejich nabídky vytisknu a na magistrát odnesu," říká Kudrhalt.

Primátora města Františka Pelanta tento e-mail vyburcoval k činnosti. Neprodleně se proto obrátil na policii.

„Vyšetřování je v počátečním stádiu," říká děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka s tím, že v současné době policie o zakázce komunikuje s magistrátem.

„Počkáme na vyjádření policie," odpověděl Děčínskému deníku František Pelant na otázku, zda bude veřejná zakázka na osvětlení Tyršova mostu vyhlášena znova. S podobným případem se za rok a půl ve funkci prý primátor ještě nesetkal.

„Jsem rád, že se pán obrátil na mě. Potěšilo mě, že má důvěru ve město," pochválil si Pelant, který nevěří, že by byl do podivného způsobu odevzdávání obálek s nabídkami zapojen některý ze zaměstnanců děčínského magistrátu.  „Šetřili jsme uvnitř, nic tomu zatím nenasvědčuje," dodal Pelant.