Celkem uspělo 13 projektů z přihlášených 27, o pořadí rozhodovalo internetové hlasování na speciálních stránkách magistrátu. „Nejvíce hlasů získal projekt Revitalizace ozdobného jezírka v lesoparku pod Kvádrberkem. Lidé chtějí například také více pítek na veřejných prostranstvích, úspěch sklidil také projekt Návrat koupání v řekách, děti se mohou těšit na dětské pohádkové hřiště. „Těší nás, že se lidé do akce Tvoříme Děčín zapojili více než v loňském roce. Poslali nám více návrhů. Je vidět, že jim stav města není lhostejný a že mají dobré nápady, jak ho spolu s námi postupně vylepšovat,“ řekl náměstek primátora pro rozvoj Vladislav Raška.

Jednou z akcí, do kterých se město na základě výsledků hlasování pustí, je právě oprava schodiště a přístupových cest v lesoparku na Kvádrberku. Předpokládaná cena je 450 tisíc korun, o 50 tisíc korun méně, než jaký byl maximální limit pro jednotlivé projekty. „Děkuji všem, kdo v hlasování Tvoříme Děčín podpořili můj návrh a pomohli tomu, že po snad 100 letech budou konečně poprvé opraveny schody a přístupová cesta k nim v lesoparku na Stoliční hoře,“ potěšilo konečné třetí místo v hlasování autora projektu Miroslava Červenku. Toho k myšlence pustit se do souboje o peníze vedl katastrofálních stav rozpadajících se schodů v oblíbeném lesoparku.

Parkoviště u hřbitova

Jeden z projektů přeskočil v pořadí šest jiných. Ačkoli vybudování parkovacích míst u hřbitova v Březinách dostalo jen 111 hlasů, což stačilo na 19. místo, město se nakonec do realizace pustí. Po hlasování jej posunulo na 13. pozici, na které byly původně odpočinkové zóny v centru Podmokel se ziskem 190 hlasů. Ty by se ale s předpokládanými náklady půl milionu korun nevešly do plánovaných pěti milionů participativního rozpočtu. Oproti tomu parkoviště ocenili jeho autoři na polovinu.

Manželé opravují nádraží v Dubí, bez dotací i darů.
FOTO: Koleje v práci i doma. Manželé opravují nádraží v Dubí, bez dotací i darů

Loni si lidé odhlasovali celkem 11 projektů, z nichž bylo dokončeno například prořezání Sněžnické vyhlídky či workoutové hřiště v Březinách. Na dalších se pracuje. „Není nijak omezeno, jakých oblastí se mají předkládané projekty týkat. Důležité je, aby návrh měl přínos pro naše město a jeho obyvatele,“ uvedl Jiří Anděl, náměstek děčínského primátora, který má na starosti městské finance.

Zatímco o hlasování byl letos přibližně o čtvrtinu menší zájem, zapojilo se necelých tisíc lidí oproti loňským téměř 1300, o nápady nouze nebyla. Těch se v letošním roce na radnici sešlo 54, loni jich poslali o 15 méně. Nejvíce lidí hlasovalo hned v první den, kdy podle počítadla své hlasy poslalo 250 lidí, po většinu hlasování poslalo denně svůj hlas několik desítek lidí.

Jednotlivé projekty nejprve posoudili magistrátní úředníci, poté o nich hlasovali lidé.

Hlavní hvězdou Léta s Blaníkem v Děčíně byla Helena Vondráčková
Vondráčková, Černocká a Slza přilákaly na Mariánskou louku v Děčíně davy