O tom, který záměr nakonec uspěje, rozhodnou lidé v anketě. Začala tento týden a během prvních dvou dnů v ní hlasovalo už téměř 400 lidí. Do loňského participativního rozpočtu se zapojilo téměř 1300 hlasujících. „Hlasování probíhá na tvorimedecin.cz do 28. července. Zde se mohou lidé seznámit s jednotlivými projekty. Rozdělit pro ně mohou deset kladných a pět záporných hlasů,“ řekla vedoucí tiskového oddělení magistrátu Romana Silvarová.

Aby mohly být projekty zařazené do hlasování, musí splnit několik podmínek. Musí například být realizované na majetku města Děčín a jejich náklady nesmí přesáhnout půl milionu korun.

Padesát tisíc pod touto hranicí je například nápad Miroslava Červenky, který do participativního rozpočtu přihlásil opravu kamenného schodiště a cesty na Kvádrberku. „Právě schody jsou v nejžalostnějším stavu a v zimě, kdy napadne sníh či je námraza, mohou být i velmi nebezpečné. Chybí u nich zábradlí alespoň podobné tomu, kterého se lze chytit při výstupu na rozhlednu od bývalé střelnice,“ uvedl Červenka ve svém návrhu. Kromě samotné cesty zahrnul do svého projektu i obnovu svatého obrazu ve skále.

Rozpočet. Ilustrační foto
Projekty do participativního rozpočtu podejte do konce ledna

Další nápad usiluje o vybudování míst vhodných ke koupání v řekách. Pokud v hlasování uspěje, mohla by v Děčíně u Ploučnice nebo Labe vzniknout dvě až tři taková místa. Ideálně by měla být v blízkosti jezů, cyklostezek nebo veřejně dostupných silnic či chodníků.

Děčínská specialita

Zajímavým projektem je děčínský koláč, tedy snaha o obnovu regionální speciality s povidly, švestkami a tvarohem. Autoři návrhu plánují nechat obyvatele koláč během hlasování vyzkoušet při ochutnávkách přímo v ulicích města. Jedná se o recept původních obyvatel regionu. „Ve světě je zvykem, že každý úspěšný region se prezentuje i svou specialitu v oblasti jídla. I město Děčín má jednu takovou, která zde historicky provoňovala každý byt a dům. Byl to děčínský kecaný koláč. Je velmi chutný a je velká škoda, že ho v současnosti peče jen jedna firma,“ připomněl Jan Štefan z Děčínského fóra, které s nápadem přišlo.

O přízeň se uchází také několik uměleckých děl ve veřejném prostoru. Ta by mohla zkrášlit kruhový objezd u výtopen nebo prostranství před kinem Sněžník.

Mládě kozorožce kavkazského.
FOTO: V děčínské zoo se narodil ohrožený kozorožec kavkazský

Jedním z loňských úspěšných projektů bylo dobudování dopravního hřiště u Kamenické ulice. Přibyly na něm například nové dopravní značky nebo lavičky. „Je vidět, že si lidé hřiště oblíbili a chodí tam. Největším zadostiučiněním ale je, že hřiště slouží tomu, čemu má. Teď jen zbývá, aby si to lidé sami nepokazili a sloužilo to co nejdéle,“ sdělil spoluautor úspěšného návrhu Jiří Hykl.

Kromě dopravního hřiště se loni podařilo uspět také například workoutovému hřišti v Březinách, které si mohou milovníci cvičení pod otevřeným nebem užívat už několik týdnů.