Současný územní plán platí již deset let. K jeho změně donutila město novela stavebního zákona, podle které skončí platnost všech územních plánů k poslednímu dni roku 2015.

Poprvé vyhlásil Děčín výběrové řízení na zpracovatele územního plánu již před rokem, tehdy ale vítěze nevybralo. Tento týden tak vyhlásilo novou zakázku, návrhy je možné podávat až do 7. srpna. Zájemci, kteří musí prokázat, že podobnou zakázku již dělali pro kraj nebo obec s alespoň 
20 tisíci obyvateli a 7 000 hektary rozlohy, se mohou hlásit až do poloviny července.

Za nejvýše osm milionů by město mělo dostat nejen textový popis, ale také mapy 
v měřítku 1:5 000 a 1:50 000.

V návrhu územního plánu se počítá s některými kontroverzními stavbami. Jeho součástí by měly být například dvě varianty dálničního přivaděče, který má odvést tranzitní dopravu z centra města, Folknářská přeložka nebo výstavba vodního stupně s vodní elektrárnou v Prostředním Žlebu.

Po zapracování veškerých připomínek a změn chce vedení města projednat územní plán v některých lokalitách Děčína přímo s lidmi. O konečné podobě územního plánu ale rozhodnou zastupitelé, kteří jej musí schválit.
Kromě nového územního plánu připravuje Děčín i strategii rozvoje pro roky 2014 až 2020.

„Ve středu 19. června od 
16 hodin se uskuteční ve velké zasedací místnosti v budově magistrátu na ulici 28. října setkání s občany. Ti se budou moci vyjádřit k rozvojovým záměrům města," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Romana Lakomá.

Územní plán je základní rozvojový dokument města, který stanoví základní koncepci rozvoje obce, ochrany 
jeho hodnot, jeho plošného 
a prostorového uspořádání, uspořádání krajiny a koncepci veřejné infrastruktury, vymezí zastavěné území, plochy a koridory, zejména zastavitelné plochy a plochy vymezené ke změně stávající zástavby, k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území (plochy přestavby), pro veřejně prospěšné stavby, pro veřejně prospěšná opatření 
a pro územní rezervy a  stanoví podmínky pro využití těchto ploch a koridorů.

Při sestavování nového územního plánu budou přehodnoceny nároky na dopravní a technickou strukturu ve vazbě na stávající i navrhovanou zástavbu. Musí být také  zohledněny záměry vyplývající z Politiky územního rozvoje a Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje.

Současně budou prověřeny nové záměry uplatněné jak ze stran města, veřejnosti, tak 
i právnických osob. Územní plán se stane základním rozvojovým dokumentem, vytvářejícím předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj jeho území.

Návrhový horizont pro prognostické bilance, pro rozvojové předpoklady a pro navrhovanou regulaci funkčního využití a prostorového uspořádání území bude stanoven minimálně na dvacet  let. Vypracování nového územního plánu si vynutil stavební zákon, ten současný platí pouze do konce roku 2015.