Odpalování petard 
a rachejtlí jen v předem určených termínech a na vybraných místech města. Tak by to mohlo v dohledné době vypadat v Děčíně. Místní radnice 
v současné době připravuje městskou vyhlášku, která by upravovala používání pyrotechniky.

Loňský prosinec zakončený silvestrovskými oslavami na mnoha místech Děčína byl pro řadu lidí poslední kapkou. Ohlušující výbuchy se totiž nesly především sídlišti prakticky po celý poslední měsíc loňského roku, vše vyvrcholilo na Silvestra.

„Připadal jsem si jak za války. První výbuchy začaly někdy ve tři hodiny odpoledne 
a prakticky neustálá palba skončila až někdy po půlnoci," rozhořčuje se jeden z obyvatel Starého Města.

Podobná situace byla například i v Želenicích.

„Chvěje se vám dům až v samotných základech. Stav trvá od posledního listopadu, přibližně do 10. ledna tohoto roku. Den co den, v kteroukoliv denní dobu. Tento stav trvá doposud, i když s menší intenzitou," přidává se paní Dlabolová ze Želenic.

Řada lidí se již také obrátila na děčínskou radnici, která začala  na základě stížností připravovat městskou vyhlášku.

„Letošní rok byl opravdu extrémní, což jsme viděli i na náměstí v našem městě. Zaobírá se tím již komise prevence kriminality a připravujeme vyhlášku na omezení, případně zákaz používání pyrotechniky," uvedl děčínský primátor František Pelant.

Zda a v jaké podobě bude opravdu obecně závazná vyhláška přijata, to zatím není jasné. Nesmí například obsahovat plošný zákaz používání pyrotechniky v celém městě, ale pouze ve vybraných lokalitách.

Snadno se tak může stát, že lidé budou odpalovat petardy v místech, kde to bude městskou vyhláškou povolené, ale hluk bude obtěžovat lidi žijící v místech, kde to bude zakázané.

Problematická je také její vymahatelnost. Bylo by totiž nutné chytit dotyčného člověka přímo při odpalování pyrotechniky, případně by na něj museli ukázat svědci.

„Budeme se nyní intenzivně přípravou vyhlášky zabývat. A to nejen její řekněme papírovou podobou, ale budeme se ptát i po zkušenostech ve městech, kde podobná vyhláška již platí," říká ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Právě strážníci by totiž měli na její dodržování dohlížet.

O případném příjetí pak rozhodnou na svém jednání zastupitelé města.