Návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem přibližně 40 milionů, v současné době ho projednává nové vedení Děčína. Podle představitelů města rozpočet nejvíce zatěžují rozjeté investice.

Je možné, že se rozpočet bude ještě měnit. Vedení města by ho ale chtělo schválit ještě do konce roku. Chce se tak vyhnout rozpočtovému provizoriu.

Nový rozpočet by proto měli projednat zastupitelé ještě na prosincovém jednání. A to 
i přesto, že nové děčínské vedení mělo jen několik málo dnů na to, aby se s rozpočtem seznámilo.

„Zatím se kloníme k tomu, že rozpočet s nějakými drobnými úpravami po diskuzi 
s dalšími subjekty projednáme ještě letos, abychom se vyhnuli rozpočtovému provizoriu. I když to není nestandardní nebo krizový scénář. Jednu dobu takto jela celá republika," říká náměstek primátorky Jiří Anděl (ANO), který má nově na starosti ekonomické záležitosti města. Případné změny v rozpočtu pak chce nová děčínská radnice operativně měnit v průběhu roku.

Podle Anděla by ale rozpočtové provizorium bylo určitým hendikepem při získávání a čerpání dotací. Rozpočet na příští rok připravovalo ještě minulé vedení radnice, ve kterém byla stejně jako 
v tom současném i Volba pro město. V současné době vysvětlují správci jednotlivých kapitol své požadavky na rozpočet.

Ten by totiž měl mít přibližně čtyřicetimilionový schodek. Podle Anděla to ale není zapříčiněné příliš velkými provozními náklady.

„Schodek je daný především investiční aktivitou. Jsou tady některé akce, se kterými jsou rozjeté a musí se dodělat," vysvětluje příčiny schodku Anděl s tím, že se jedná velmi často o investice hrazené z evropských nebo ministerských dotací.

„V současné době je největší investiční akcí rekonstrukce domova pro seniory na Kamenické ulici. Pro příští rok jsou připravené tři investiční akce, na které jsou přislíbené dotace. A to revitalizace nádvoří děčínského zámku, úprava okolí sýpky včetně terasy k hotelu Faust a třetí akcí je revitalizace prostoru na Tyršově ulici," přibližuje největší investice pro příští rok náměstek primátorky Valdemar Grešík.

Výše schodku se ale může do projednání na zastupitelstvu ještě změnit. Zaplatit jej chce radnice částečně z úvěru 
a částečně z hotovosti, kterou disponuje.

Právě investice do obnovy majetku budou nejvíce zatěžovat městský rozpočet i v dalších letech. Opravy totiž mohou hravě spolknout stovky milionů korun. Například letos požadovali úředníci na opravy silnic a chodníků téměř 160 milionů korun. Nakonec jim zastupitelé schválili milionů jen dvanáct. Další miliony na opravy silnic pak přibyly v průběhu roku.

Městský majetek dosahuje přibližně pěti miliard, z největší části se jedná o hmotný majetek. Ten má cenu čtyř 
a půl miliardy korun. Další téměř půl miliardy je dlouhodobý finanční majetek.
Také pro letošní rok počítal návrh rozpočtu se schodkem 40 milionů korun. Jaký bude letošní konečný účet se ale ukáže až na začátku příštího roku. Stejně jako příští rok, tak i letos rozpočet poměrně dost zatížilo splácení úvěru spojeného s integrovaným plánem rozvoje města.