Nádech, šlápnout do pedálů a vydat se z prudkého kopce dolů na trať dlouhou 1503 metry. Aby se pokus počítal, nesmí se šlápnout na zem, spadnout nebo zastavit. Když Petr Beneš, rodák z jihočeské Blatné, projel cílem pod svahem v bikeparku na Monínci, ukazovaly stopky 6 minut 48,46 vteřiny. V tu chvíli bylo jasno, že překonal svůj rok starý rekord, kdy kratší trať je o minutu déle, a mohl tak získat certifikát od Agentury Dobrý den, která shromažďuje české rekordy. „Loni jsem jel na jednokolce vlastní výroby s kolem 27 palců, letos na sériově vyráběné jednokolce s kolem 29 palců,“ přibližuje rozdíly mezi oběma rekordy mnohonásobný český rekordman.

Kolo s větším průměrem mu umožnilo jet rychleji, svou roli hrála také délka šlapek. Větší jednokolka má ale i své nevýhody. Je například hůře ovladatelná a méně mrštná. „Chvilku mi trvalo, než jsem si na tu větší zvykl. Ta má také širší plášť, který je tak dobře navržený, že při vhodném tlaku v pneumatice se dá využít na silnici i v terénu. Mám ho vyzkoušený na zmrzlé hrabance nebo mokré skále a neklouže to. Na druhou stranu má větší odpor a je tak pomalejší,“ říká jednokolkař, který původně začínal jako biketrialista.

Zdroj: Youtube

Než mohl Petr Beneš s klidem vyrazit k dalšímu rekordnímu pokusu, musel pečlivě trénovat. Jako před každou takovou jízdou se přípravě věnoval přibližně dva měsíce, využíval k ní náročného kopcovitého terénu v okolí Děčína. „Nejčastěji jezdím trénovat na Škrabky. Tam si mohu vyzkoušet těžké traily plné kořenů nebo kamenů. V bikeparku na Monínci část trati vedla po trailu, i když mnohem lehčím, část pak přímo po sjezdovce. Takže jsem se na Škrabkách mohl skvěle připravit,“ nabízí pohled do tréninku Petr Beneš.

Kromě sjezdů se ale zaměřuje také na vyskákání nebo seskákání určitého počtu schodů. To trénuje například v Srbské Kamenici, kde má k dispozici přibližně padesátku schodů, vedle kterých vede cesta, po které sjíždí dolů. Může tak ve velmi rychlém sledu naskákat i několik stovek schodů.

Jednokolkový rekordman Petr Beneš.
Z biketrialu přesedlal Petr Beneš na jednokolku, nyní překonává české rekordy

Ani dvanáctým českým rekordem pro Petra Beneše touha po dalším překonávání nejrůznějších mantinelů nekončí. I když, jak sám přiznává, je to stále těžší a těžší. „Vyskákal jsem už skoro všechno. Většinou tak překonávám sám sebe a to je s motivací trošku horší. Ale pár cílů pořád ještě mám. Chci třeba zkusit zvládnout vyskákat 1006 schodů, zatím je mým měřeným maximem 736 na AZ Tower v Brně. V tréninku jsem ale tu tisícovku už opakovaně zvládl,“ vyhlíží budoucí mety děčínský rekordman. A nechce zůstat jen u českých rekordů. V plánu má i ten světový, na který je potřeba vyskákat ještě o 250 schodů více.