Pověst Šluknovska jako regionu s jednou z nejvyšších nezaměstnaností by mohla brzy vzít za své. Na okraji Rumburku by měla vyrůst nová obří hala, ve které by našlo práci až 500 lidí. Záměr ale může narazit právě na nedostatek uchazečů o práci.

Podle plánů firmy Accolade, která chce halu postavit, by v novém areálu mělo najít práci 500 lidí. Z toho by mělo 40 dělat v administrativní části haly, zbytek pak ve skladech a ve výrobě. V záměru se počítá s až 85 doky pro nakládání kamionů.

„Máme ve městě 400 až 500 lidí bez práce. O těch víme, že nikdy pracovat nebudou,“ je mírně skeptický k záměru místostarosta Rumburka Jiří Pimpara.

Karneval na zimním stadionu v Rumburku.
OBRAZEM: Nejen děti si užily v Rumburku karneval na ledě

Ještě před pěti lety byla nezaměstnanost v Rumburku okolo 12 procent, podle zatím posledních dostupných údajů za loňský listopad spadla až na 4,29 procenta.

Nedaleko pozemku, na kterém má hala příští rok v březnu začít růst, přitom stojí velká továrna Benteleru zaměstnávající přes tisíc lidí. „Tato firma si už dnes musí vozit zaměstnance z Polska, protože u nás v regionu nemohou sehnat lidi. Na nedostatek zaměstnanců jsme investora upozornili i v našem vyjádření,“ říká Jiří Pimpara.

S plány na výstavbu haly je společnost Accolade teprve na samotném začátku. Nyní se totiž pustila do studie vlivu stavby na životní prostředí, po které bude následovat územní a stavební řízení.

„Jedním z důvodů pro výběr dané lokality bylo i blízké dopravní napojení na komunikace I/9 a II/263, které se propojují prostřednictvím blízkého kruhového objezdu a tvoří jižní obchvat města Rumburk,“ vysvětluje společnost Accolade ve zveřejněném záměru výstavby haly.

Pro podobné investory je Šluknovsko atraktivní i vzhledem k blízkosti Německa a snadnému napojení na německou dálniční síť.

Samotná hala zabere v plánovaném areálu jen přibližně čtvrtinu plochy. Na délku má mít více než 300 metrů, na šířku přes 120 metrů, vysoká má být 12 metrů.

Dohromady má mít areál více než 12 hektarů, z nichž velký díl ukrojí také parkoviště pro 20 kamionů a více než 400 osobních aut. Největší díl, téměř čtyři a půl hektaru, by měl připadnout na zeleň.

Hana Zagorová s Petrem Rezkem vystoupí v Rumburku.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled