Padesát sedm nových případů ve čtvrtek, den předtím téměř padesát. Koronavirus v Ústeckém kraji opět se začátkem podzimu nabírá na síle, čísla nově nakažených v posledních dnech skokově rostou. Zatímco o prázdninách hygienici evidovali jednotky případů, během září denně kolem dvacítky, nyní už jsou to vyšší desítky. Covid-19 útočí hlavně ve školách a mládežnických sportovních klubech.

Nově nakažení covidem-19
v Ústeckém kraji
posledních dnech:

Pondělí 27. září – 37
Úterý 28. září – 37
Středa 29. září – 49
Čtvrtek 30. září - 57

„Bohužel, čísla opět rostou. Ale se začátkem podzimu jsme to očekávali. Hlavní ohniska jsou ve školách, ve sportovních klubech v žákovských a dorosteneckých kategoriích, pak se to dále šíří v rodinách,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

V nemocnicích je aktuálně v Ústeckém kraji dvanáct pacientů s covidem-19. „Osm pacientů je na standardních lůžkách, čtyři vyžadují intenzivní péči,“ přiblížila stav v pátek 1. října mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová. Podle ní výrazně převažují neočkovaní lidé, zvláště u vážnějších průběhů nemoci.  

Za posledních 7 dní se v regionu objevilo 238 nových nemocných, o 91 více než týden předtím. „Nejhorší je aktuálně situace na Mostecku, objevilo se nám větší ohnisko v Braňanech,“ informovala krajská hygienička.

V bývalých elektrárnách Prunéřov by mohla být gigafactory
Tady může být gigafactory: Do Prunéřova přijela vládní návštěva

Jen za čtvrtek 30. září přibylo v Braňanech 14 nových případů. Hygienici tam uzavřeli celou školu, objevilo se tam několik nakažených, děti musely preventivně do karantény. Mezi nemocnými jsou jak žáci, tak učitelé, škola proto nemůže poskytovat ani distanční výuku.

Počet nově nakažených ve čtvrtek 30. září v celém Ústeckém kraji je nejvyšším číslem za poslední čtyři měsíce. I den předtím evidují hygienici vysoký nárůst – 49. „Další ohnisko je na Děčínsku, měli jsme několik pozitivních nálezů ve škole ve Velkém Šenově,“ pokračovala Šimůnková. Do karantény tam před několika dny muselo 70 lidí ze 4 tříd.

Ohniska pomalu chladnou

V Klášterci nad Ohří se covid-19 objevil mezi mladými hokejisty. „Ohnisko na Chomutovsku už začíná ustupovat, stejně jako v Ústí a na Lounsku,“ dodala hygienička.

V celé republice přibylo poslední den v září 917 případů onemocnění koronavirem, což je o 433 více než před týdnem. Ve špitálech je 219 lidí, z toho 35 ve vážném stavu.

Nákup drobného zboží z e-shopů mimo Evropskou unii vyjde ode dneška dráž. Povinnost zaplatit daň z přidané hodnoty (DPH) se nově vztahuje i na zásilky s hodnotou nižší než 22 eur.
Nákupy z Číny ode dneška podraží. Daň se nově vztahuje i na drobné balíčky

Podle hygieniků lze v dalších dnech čekat další nárůst. Také proto dál vyzývají k očkování. Z celkem 817 tisíc obyvatel kraje má dokončenou vakcinaci 405 088 lidí. Alespoň první dávku jich má 431 018. Očkovat se nadále mohou všichni dospělí a děti od 12 let.

V Ústeckém kraji se už také začalo s očkováním třetí dávkou. V regionu ji prozatím dostalo necelých 300 lidí. „Aktuálně vyrážejí mobilní týmy očkovat třetí dávkou do domovů pro seniory,“ upřesnila Jana Mrákotová.

Od začátku pandemie evidují hygienici v Ústeckém kraji celkem 124 971 případů koronaviru. S covidem -19 zemřelo v regionu 2 639 lidí.