Podzimní prázdniny jsou příští týden ve středu a pátek, ve čtvrtek 28. října je státní svátek. Pokud by ředitelé udělili volno i v pondělí a úterý, řada škol to už udělala bez ohledu na covid, byly by děti doma celý týden.

„Krajský krizový štáb se sešel operativně ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím videokonference, aby zhodnotil situaci ve školství na území regionu v souvislosti s šířením onemocnění covid-19. Aktuální situace v oblasti školství je relativně příznivá, přesto krajský krizový štáb přijal doporučující usnesení pro ředitele všech škol bez rozdílu zřizovatele, aby zvážili udělení volných dní (tzv. ředitelské volno) ve dnech 25. a 26. října,“ sdělil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Ilustrační snímek.
Čtyřicet tisíc seniorů nad 60 let v kraji není očkovaných proti covidu

„Tuto kompetenci mají ředitelé škol v souladu se školským zákonem a usnesení krajského krizového štábu má pouze doporučující charakter,“ dodal s tím, že ředitelé by měli zvážit aktuální situaci přímo v daném školském zařízení a spádové oblasti, ze které mají děti a žáky, a rozhodnout podle svého uvážení.

V Ústeckém kraji je přibližně 132 tisíc dětí a žáků v mateřských, základních, středních školách a dětských skupinách. Aktuálně je diagnostikováno 112 dětí a žáků jako pozitivních a přibližně 740 osob je umístěno v karanténě. Kompletně jsou v karanténě podle informací Krajské hygienické stanice celkem tři školská zařízení a jedna dětská skupina.