Sobota 26. září – Léto je definitivně pryč i v Děčíně. V sobotu dopoledne se totiž vydalo po Labi do Německa, kam jej odvezli recesisté ze Společnosti pro přepravu ročních období vodní cestou. Společnost se stará o výměnu ročních období v Děčíně již více než dvacet let. Pravidelně přiváží z Ústí nad Labem jaro, na konci září pak odváží léto. Právě o odvoz léta je pravidelně menší zájem, velmi často totiž vychází na prodloužený víkend tak jako tomu bylo i letos. I tak se ale našla řada nadšenců, kteří se nalodili v Děčíně pod zámkem na různá plavidla a vyrazili do Německa.

Neděle 27. září – O mnoho blíže má ke své záchraně Červený kostel ve Varnsdorfu. Po dvou desítkách let dohadů se státem totiž varnsdorfští zastupitelé souhlasili s tím, že jej město převezme do svého majetku. To přitom Varnsdorf doposud odmítal. Spory o unikátní památku se vlekly od začátku 90. let. Kostel měl v majetku stát a chtěl se jej zbavit převodem na město. To se tomu ale dlouho vyhýbalo, kostel je totiž ve špatném technickém stavu. Zatím ani není jasné, na kolik obnova kostela vyjde. Varnsdorf nyní nechá především zaktualizovat projekty, které v souvislosti s využitím Červeného kostela vznikly. Teprve pak bude možné náklady vyčíslit.

Čtěte: FOTO: Zachrání Varnsdorf unikátní Červený kostel?…ZDE…

Pondělí 28. září – Kostel sv. Václava v Děčíně Rozbělesích opět sloužil bohoslužebnému účelu. Po zhruba šedesáti letech se tu v pondělí odpoledne konala mše svatá k uctění památky sv. Václava. Právě jemu je kostel zasvěcen. Jedna z nejvýznamnějších sakrálních staveb na Děčínsku přestala sloužit svému účelu na začátku 50. let 20. století a stala se na několik desetiletí továrním skladištěm. Zchátralý objekt sevřený průmyslovou zónou města se jen ztěžka vrací k životu.

FOTO: Po šedesáti letech se mše vrátila do Rozběles…ZDE…

Úterý 29. září – Již 300 tisíc korun se sešlo na transparentním účtu. V polovině minulého týdne bylo na účtu 250 tisíc, další peníze přibyly v následujících dnech. Z účtu má být hrazena především rehabilitace strojvůdce, který se před třemi týdny velmi vážně zranil při srážce vlaku s kamionem. Jeho smutný příběh zaujal nejen lidi na Děčínsku, ale i v dalších částech naší země. Transparentní účet spustila ústecká pobočka Odborového sdružení železničářů krátce po nehodě. Nejčastěji lidé přispívají ve stovkách nebo tisících korun. Deset tisíc korun poslala Federace strojvůdců. Suverénně největší dar zatím poslala firma Imoba z impéria ministra financí Andreje Babiše. Ta věnovala 100 tisíc korun. Imoba podle svých webových stránek provozuje například Centrum pohybové medicíny. Odboráři počítají, že by účet mohl být otevřený půl roku. Tak dlouho totiž umožnila banka bezplatné vedení účtu.

Středa 30. září – Požár lesa poblíž německých hranic u děčínské městské části Maxičky museli likvidovat ve středu dopoledne hasiči. Na místě hořela hrabanka. Informaci o tom, že v lese hoří, ohlásil na tísňovou linku houbař. Požár byl v nepřístupném terénu hluboko v lese, hrozilo jeho rozšíření. Hasiči museli k jeho zkrocení natáhnout dvě stě metrů hadic. Ještě předtím ale tahali k ohnisku požáru vodu ve vacích. Ta jim ale nakonec nestačila.

Čtvrtek 1. října – Až deset tisíc korun mohou nyní jako pokutu zaplatit lidé, kteří se dopustí přestupku. Vyšší pokuty zavedla novela Zákona o přestupcích, která začala platit od 1. října letošního roku. Dosud mohli strážníci a policisté udělit blokovou pokutu v maximální výši jeden tisíc korun. Hranice se nyní zvedla na pět tisíc korun, ve správním řízení může hříšník od magistrátu „vyfasovat" až desetitisícovou pokutu.

Psali jsme: Rušíte noční klid? Můžete dostat pokutu až 10 tisíc korun…ZDE…

Pátek 2. října – Kvůli možnému falšování vysokoškolského diplomu vyšetřuje policie předsedu Romského sdružení Čačipen Roberta Ference. 
Ten se má prokazovat bakalářským diplomem, na kterém ale nesouhlasí datum a funkční období rektora a děkana dané školy.