Sobota 21. února – Těsně pod nejvyšším stupněm skončili děčínští basketbalisté v Českém poháru. Ve finále nestačili na Prostějov, který po jednoznačné výhře 84:51 proměnil svou šestou finálovou účast ve výhru. Děčín se probojoval do finále Českého poháru podruhé v historii.

Neděle 22. února – Na sobotu připadl den, v který si lidé po celé Evropě připomínají oběti trestných činů. Těm v České republice pomáhá i speciální zákon. Ten přináší nejen jasnou definici, kdo je obětí trestného činu a jaká má tato oběť práva, ale rozšiřuje také možnosti poskytování služeb této cílové skupině. Obětem trestných činů pomáhá také Probační a mediační služba. Evropský den obětí trestných činů byl vyhlášen v souvislosti s podpisem Charty práv obětí ve Velké Británii dne 22. 2. 1990 a má pomoci zvýšit obecné povědomí o této problematice včetně možné pomoci a podpory obětí.

Pondělí 23. února – Neurologické oddělení děčínské nemocnice je od minulého pondělí, kdy dorazila várka posledních osmi postelí, kompletně vybavené moderními polohovacími postelemi. Neurologie se stará o pacienty z Děčína a okolí, v jejím rámci funguje také iktové centrum zajišťující péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ti jsou do Děčína sváženi prakticky z celého okresu. Nové nemocniční postele, které nahradily ty několik desítek let staré, jsou poměrně drahé. Jedna postel s nočním stolkem vyjde na přibližně 40 tisíc korun.

Čtěte: FOTO: Neurologie dostala nové postele za čtvrt milionu…ZDE…

Úterý 24. února – Pouhé dva roky stačily na to, aby vyplacené doplatky na bydlení vzrostly na Děčínsku téměř 
na dvojnásobek. Strmě rostly i další sociální dávky pro chudé. V roce 2012 bylo v okrese Děčín vyplaceno na doplatek na bydlení 32,4 milionu korun, o rok později 57,8 a v roce 2014 59,8 milionu korun. Kromě příspěvku na bydlení narostla i částka vyplácená jako příspěvek na živobytí. V roce 2012 vyplatil úřad na této dávce pro nejchudší 165 milionů korun, loni pak již 217 milionů.

Psali jsme: Strmý růst dávek, během dvou let zaplatil stát dvojnásobek…ZDE…

Středa 25. února – V honičku přes dva okresy se v úterý pozdě večer zvrhla běžná silniční kontrola nedaleko Benešova nad Ploučnicí. Řidič ujížděl několika hlídkám 25 kilometrů a nakonec skončil v lesích nad Děčínem.

Čtvrtek 26. února – Výrazně hlouběji budou muset sáhnout do kapsy snoubenci z Děčína, kteří se rozhodnou pro svatbu na neobvyklém místě. Od poloviny roku totiž budou muset platit také náklady na cestu matrikářky nebo oddávajícího. Nově tak kromě správního poplatku tisíc korun zaplatí navíc 2 420 korun. Obzvlášť v letních měsících je o svatby především v přírodě velký zájem, velmi často se sejde několik obřadů v jeden den na vzdálených místech. Pro magistrát je pak složité je personálně zajistit.

Čtěte: Lidé mají zájem o svatby na méně obvyklých místech, prodraží se…ZDE…

Pátek 27. února – Muž, který má mít na svědomí znásilnění teprve čtrnáctileté školačky z Jiříkova, je od pátečního podvečera ve vazbě. O jejím uvalení rozhodl na žádost státního zástupce ústecký okresní soud. Ke znásilnění školačky mělo dojít v pondělí, již ve středu násilník seděl v policejní cele. Ve čtvrtek jej pak policisté obvinili a podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Panovaly totiž obavy, že by pětatřicetiletý muž žijící v jiříkovské místní části Filipov mohl pokračovat v páchání trestné činnosti. Stejný zločin totiž již v minulosti spáchal. Muž v roce 2003 znásilnil ani ne sedmiletou dívku také z Jiříkova. Dítě tehdy třiadvacetiletý muž chytil na silnici cestou domů, zatáhl ho do pole a znásilnil. Soud mu tehdy uložil zabezpečovací detenci.