Na tu honičku před hranicemi celníci dlouho nezapomenou. V polovině října před půlnocí se na dálnici D8 pustili za dodávkou se slovenskou registrační značkou, jejíž řidič odmítal na vyzvání zastavit. Na 87. kilometru sjel na lesní cestu poblíž Petrovic, kde mu už ruply nervy a boural. Na celníky čekalo v zavazadlovém prostoru vozu překvapení, mačkalo se tam 15 Syřanů včetně 3 žen a dvou dětí. Podobných případů řešili policisté loni více. A to i v důsledku protipandemických opatření, která cizince na našem území zdržela na cestě do perspektivnějších zemí.

Jak vyplývá z čerstvých statistik, policisté v Ústeckém kraji začali v roce 2021 prověřovat 43 trestných činů s cizineckým prvkem, víc než o polovinu více případů než v roce 2020. Osoby, s nimiž zahájili trestní řízení, čelili podezření z převaděčství, napomáhání k pobytu i padělání veřejné listiny. Na krajském cizineckém oddělení v uplynulém roce navrch řešili 744 přestupků, i to představovalo skoro o polovinu větší balík než v roce 2020.

Dodávka havarovala u Petrovic, byli v ní migranti ze Sýrie
Dodávka plná migrantů havarovala po honičce s celníky u Petrovic

Na hlavních migračních trasách procházejících regionem loni policisté odhalili 78 nelegálně pobývajících cizinců. „32 osob bylo v mezinárodních vlakových spojích, popřípadě nádražních halách, 21 osob přicestovalo v úkrytu nákladního vozidla nebo na jeho podvozku, 20 osob v osobních a dodávkových motorových vozidlech na dálnici D8 a 5 osob v mezinárodních autobusových spojích na dálnici D8,“ upřesnila policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Nejvíce odhalených cizinců v kraji pocházelo ze Sýrie, Afghánistánu a Turecka. V porovnání s rokem 2020 jde o strmý nárůst případů, dokonce víc než o 250 procent. „V rámci vládních opatření a uzavření hranic v roce 2020 došlo k nahromadění cizinců na migračních trasách,“ vysvětlila Poláčková s tím, že Českou republiku cizinci nadále využívají především jako tranzitní zemi při cestě do dalších zemí Evropské unie, nejčastěji do Německa, Francie a Belgie.

Kanci a hlavně bachyně Maruna jsou často viděni mezi domy na Klíši. Maruna je už populární i mimo republiku, vědí o ní i lidé v Austrálii díky sociálním sítím. Dokonce Petře Morvayové zaslali trika s motivy kanců, vznikla PFka s Marunou, cukroví a další.
Divočáci trápí Ústí, z bachyně Maruny je přesto celebrita oblíbená i za oceánem

Nelegálně pobývajících cizinců policisté u nás v regionu loni odhalili dokonce 481. Nejčastěji to byli Ukrajinci a Moldavané, kteří překročili dobu pobytu, jenž jim umožňoval bezvízový styk s naší zemí. „Nelegální pobyty často souvisí s nelegálním zaměstnáváním,“ připomněla mluvčí Poláčková. A dodala, že policisté u nás v kraji loni odhalili také 117 osob bez pracovního povolení. Z meziročního srovnání vyplývá, že to bylo o 120 procent víc případů než v roce 2020.

Zajímali je cizinci
Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje provedl v roce 2021 v okresech Chomutov, Louny, Most, Litoměřice, Teplice, Ústí nad Labem a Děčín 9 432 pobytových kontrol, zkontroloval 616 ubytovacích zařízení, 1 603 objektů určených k výdělečné činnosti jako herny, bary či tržnice, 1 034 ostatních zájmových objektů a 32 964 cizinců, kteří u nás pobývali.