Děčínsko chudne. Na úřady práce totiž míří čím dál více lidí pro dávky v hmotné nouzi. A stát kvůli rostoucí nezaměstnanosti musel dát na dávky na Děčínsku o desítky procent více peněz. V některých případech vzrostla vyplacená částka až o polovinu.

Loni v prosinci vyplatily úřady práce na Děčínsku na dávkách v hmotné nouzi přes 22 milionů korun. O rok dříve to přitom bylo o více než tři miliony korun méně.

„Důvodem meziročního nárůstu počtu vyplacených dávek a výdajů byl zejména vyšší počet uchazečů o zaměstnání bez nároku na podporu v nezaměstnanosti a příjmová situace domácností," uvádí zpráva úřadu práce 
o vyplácení dávek.

Jen během ledna vzrostla nezaměstnanost na Děčínsku o osm desetin procent, dosahuje rovných dvanácti procent. To je nejvyšší nárůst 
v celém Ústeckém kraji! Za pouhý jeden měsíc tak v okrese Děčín přibylo na sedm stovek lidí bez práce.

„Leden patří tradičně mezi měsíce s nejvyšším meziměsíčním nárůstem nezaměstnanosti, což letošní rok potvrdil," řekl analytik trhu práce Michal Tuček.

Pokud jde o dávky v hmotné nouzi, nejvíce vzrostl objem vyplacených dávek v jižní části okresu Děčín. Tam loni v prosinci vyplatil stát necelých třináct milionů, o 23 procenta více než o rok dříve. O jedno procento menší nárůst ve vyplacených dávkách v hmotné nouzi vyplatili úředníci z úřadu práce ve Varnsdorfu.

V nedalekém Rumburku naopak vyplacená částka téměř nevzrostla, rozdíl činí necelé jedno procento, což je v, přepočtu na peníze, 90 tisíc korun. Právě v Rumburku je vidět, jak velkou roli na výši vyplacených dávek má nezaměstnanost. Jedna z velkých rumburských továren totiž 
v loňském roce výrazně rozšířila provoz, ve kterém by po jeho plném najetí mělo najít práci na dvě stovky lidí.

Téměř neuvěřitelný nárůst ale zaznamenali úředníci vyplácející doplatek na bydlení ve Varnsdorfu. V prosinci 2012 jej vyplatili 190 lidem, o rok později 298. Tedy o 57 procent více. Podobně se zvedla i částka vyplacená za tuto dávku na Varnsdorfsku, ta stoupla o 49 procent.  O téměř čtyřicet procent zaplatil úřad práce za stejnou dávku na Děčínsku, kde se vyplacená částka zvedla z 2,26 milionu na 3,2 milionu korun.
V rámci České republiky přitom úřad práce vyplácel loni 77 800 doplatků na bydlení, o 47 procent více než v roce 2012.

Podle generální ředitelky úřadu práce Marie Bílkové by se bující výdaje daly srazit i díky lepší kontrole. Na ni ale chybějí sociální pracovníci, kteří by podmínky potřebných pravidelně ověřovali. Úřad by jich podle Bílkové potřeboval v Česku 1 200.

Nejvíce peněz ale stát vyplatil na příspěvku na živobytí. Například děčínská pracoviště úřadu práce vyplatilo na příspěvku na živobytí 9,6 milionu korun. Také u této dávky se mnohdy jedná o nárůst v desítkách procent. Například ve Varnsdorfu vyplatili loni 
v prosinci příspěvek o třetinu více lidem než v předchozím roce v prosinci. Vyplacená částka ale vzrostla jen o 16 procent. Podobná situace byla i na děčínském pracovišti, kde vyplatili o 19 procent více.

Jedinou výjimkou tak je Rumbursko, kde v meziročním porovnání klesla vyplacená částka o přibližně čtyři procenta na 4,84 milionu korun.

Výdaje na dávky v hmotné nouzi se loni zvýšily nejen na Děčínsku, ale v celé republice. Oproti roku 2012 o víc než třetinu. Vyplatilo se na ně přes 10,5 miliardy korun. Na doplatky na bydlení se rozdělilo o 68 procent peněz víc než předloni, celkem 2,81 miliardy. Vyplývá to z údajů ministerstva práce o vyplacených dávkách. Důvodem je větší počet nezaměstnaných bez podpory a horší příjmy rodin.

Nový systém pomoci 
v hmotné nouzi se zavedl v roce 2007. Situaci potřebných má zlepšit příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Nejméně se na ně vydalo v roce 2008 a 2009. Pak suma rostla. Výrazně se zvedla hlavně v posledních dvou letech. Od roku 2011 se zhruba zdvojnásobila.

Loni v prosinci úřady práce vyplácely 161 700 příspěvků na živobytí na pořízení jídla a dalších základních potřeb. Průměrně dávka loni dosáhla 4150 korun, předloni byla o 50 korun vyšší. V prosinci 2011 se ale vydávalo o čtvrtinu příspěvků méně, bylo jich 130.600. Minulý rok stát na živobytí lidem v tísni přispěl částkou 7,46 miliardy korun. Předloni to bylo 5,91 miliardy.