Již několik let funguje v Rumburku Agentura Pondělí. S mottem ,,Spojujeme dva břehy" se snaží pomoci lidem s nejrůznějším znevýhodněním a postižením. Každoročně se starají o šedesát až devadesát lidí. V agentuře nyní pracuje přibližně patnáct asistentů.

,,Nechceme naše klienty zbavit života, ale chceme jim pomoci žít normální život, který se bez nástrah neobejde," říká vedoucí sociální rehabilitace Kamila Staňková.

Kuchyňka i dílny

Klienti agentury mají k dispozici kuchyňku, která zároveň slouží jako společenská místnost. Zde se učí základům vaření – jednoduchá jídla, káva, pohoštění a další pokrmy.

,,Klient si společně s asistentem zvolí nějaký cíl, který cvičí pořád dokola a dokola, dokud se danou situaci stoprocentně nenaučí," vysvětluje dobrovolník Kamil.

Další speciální místností je svíčkárna.

,,Vyrábíme tady svíčky, denně jich vyrobím šest. Jsem v agentuře již deset let a měla jsem už spoustu asistentů. Umím znakovat, a teď dokonce jednu naší asistentku učím znakové řeči," chlubí se jedna 
z klientek.

Ve svíčkárně jsou vystaveny také obrazy, které tvořili klienti agentury. Agentura Pondělí  výtvory vystavuje i ve Varnsdorfu v knihovně 
a chtěla by výstavy ještě rozšířit.

Další místností v budově agentury je žehlírna, kde se klienti učí žehlit. Jednomu 
z nich jde žehlení natolik, že si zde i přivydělává.

V kreativní dílně zase hendikepovaní šijí, pletou, rozvíjejí jemnou motoriku a tvoří výrobky na trhy. Klient, který daný výrobek vyrobil, dostane část prodejní ceny a zbylá část putuje opět na nákup nového materiálu.

Další využívanou místností je koupelna.

„S některými klienty jsme museli začít od začátku: zajít do drogerie, nakoupit potřeby a vzít to pěkně od základu. Některé aktivity jsme si rozložili na úplně malinké kousíčky 
a učili se to všechno postupně dokolečka. Ženy učíme holit si nohy, muže zase vousy. Učíme se používat deodorant, vymýšlíme všemožné účesy, pánové experimentují s vlasovým gelem. Procvičujeme stříhání nehtů, fénování vlasů a prostě všechno, co vás ve spojitosti s koupelnou napadne," popisuje asistentka Lenka Chroustová.

Agentura Pondělí se v Rumburku stará o postižené lidi.Test pomůže

V horním patře se nachází místnost s ERGO diagnostikou, což je test, při němž asistenti zjišťují, jak na tom daný klient je, co mu jde, jaká jsou jeho rizika…

Součástí testu je MMSE test (orientace, paměť, hodiny, příkazy apod.), fyzický test, test hrubé a jemné motoriky, spolehlivost, dochvilnost, pečlivost, obavy, operace, bolesti a další. Na tuto diagnostiku navazuje ERGO terapie, která je dosti individuální. Klienti sportují, staví stavebnice, učí se první pomoci a dalším dovednostem.

Agentura má k dispozici ještě i tréninkový byt, kde se klienti učí základním každodenním činnostem, jako je vaření, uklízení, bezpečnost či  orientace ve městě.

Ve sklepě pak probíhá muzikoterapie a mimo jiné 
i zkoušky kapely. K dispozici jsou ve sklepě činky, balóny 
a další cvičební pomůcky. Klienti zde trénují balanc, stabilitu, svaly. Cvičí dvakrát týdně a uvolňují zde napětí a emoce. Mají možnost zahrát si i nějaké kolektivní sporty.
Pro manuálně zručné klienty je k dispozici také vybavená dílna.

,,Vyrábíme ze dřeva, učíme se práce se základními nástroji, které jsou potřeba 
v každé domácnosti. Snažíme se dosáhnout toho, aby si naši klienti mohli sami cokoliv opravit, věděli, jak mají vyměnit žárovku. K dispozici máme i zahradu, kterou teď upravujeme, sekáme a zkulturňujeme. Pěstujeme brambory, cibuli, mrkve, okurky… Prostě všechno, aby klienti věděli, jak to roste, že mrkev nevyroste v obchodním domě," přibližuje  asistent Igor.

Hledání práce

,,Klientům pomáháme najít nějakou práci v našem výběžku, nabízíme firmám práci našich klientů, protože i ti chtějí být, jako všichni ostatní, užiteční. Zaměstnavatelé většinou naše klienty moc nechtěli, ale díky projektu jim můžeme za zaměstnání poskytnout i na určitou dobu příspěvek na mzdu klienta. Klientům pomáháme i s napsáním životopisu, podepisováním smluv, chodíme s nimi na schůzky, pomáháme jim 
s dopravou do práce a pokud potřebují, nějaký čas s nimi 
i do zaměstnání docházíme," popisují tvůrci projektu.
,,Snažíme se do každé potenciální práce podívat a najít tam nějakou vhodnou pracovní pozici pro naše klienty. Hledáme i třeba takovou práci, která je pro ostatní zaměstnance stereotypní a nezáživná a náš klient by ji naopak uvítal a dělal ji rád. Je to pro ně dobré,  jsou mezi lidmi, pomáhají ostatním, učí se zacházet s penězi, které pro ně rozhodně ale nejsou prioritou," dodává asistentka Lenka.

,,Podpora samostatného bydlení" je další službou agentury. Pracovníci pomáhají klientům sehnat vlastní bydlení, aby mohli žít podle svého.

Vlastní bydlení

Agentura Pondělí má k dispozici také Kocábku, což je vila 
s několika bytečky. Křtil ji hudebník Michael Kocáb. Nyní tam bydlí pět klientů, kteří jsou s ubytováním spokojeni.

,,Dříve jsem bydlela v Dolní Poustevně a pak v Krásné Lípě. S ubytováním jsem ale spokojena nebyla. Museli jsme tvrdě pracovat za sestry, které jen seděly a koukaly. Byla jsem jedna z prvních, která se sem nastěhovala, když se Kocábka otevírala," popisuje svůj příběh jedna z žen.

Kocábka má dvě patra, 
v každém z nich mají obyvatelé vlastní kuchyň, koupelnu a záchod.

,,Roznáším letáky pro čajovnu Na kopečku, ale neumím číst a psát. Čtyřicet let jsem bydlel v Brtníkách, ale měl jsem tam problém se sestrami. Tady se mi líbí, protože jsem ve městě," vypovídá další obyvatel Kocábky.

,,Už od útlého dětství jsem prošla několika ústavy, ale všude se klienti jen využívali. Nyní jsem zde spokojena, měla jsem tady i andulku. Chtěla bych si vybavit pokoj, hlavně nějaké skříňky a tak. Pracuji 
v Křinickém pivovaru a tam se mi moc líbí," prozrazuje sympatická žena.
Její soused z Kocábky pak tvrdí:

,,Pracuji v Krásné Lípě v čokoládovně, umývám tam formičky a nádobí. Pracuji dopoledne, čtyři hodiny denně. Dojíždění zvládám bez problémů a rád jezdívám do Varnsdorfu lézt na stěnu," říká.

Autor: Eda Žďánský