Očkování proti chřipce je totiž nutné provést nejpozději dva týdny před onemocněním, aby bylo účinné. Epidemie by přitom podle odborníků měla dorazit na přelomu ledna a února. „Nyní je za pět minut dvanáct. Nejvhodnější okamžik je přitom mezi říjnem a prosincem. V některých letech totiž epidemie přichází dříve, někdy, jako letos, až v lednu či v únoru," říká epidemioložka Lenka Šimůnková z hygienické stanice.

Podle Šimůnkové již byly případy chřipky zaznamenány, ale nedosahují zatím hodnot epidemie. Doposud na Děčínsku a Šluknovsku nebyl ani žádný vážný případ, který by si vyžádal náročnější léčbu v nemocnici. Přestože mohou být následky chřipky velmi vážné a skončit i smrtí, drtivá většina lidí se očkovat proti chřipce nenechá. Ohroženi jsou nejvíce senioři nebo chronicky nemocní lidé.

„Proočkovanost populace je v ČR stále mimořádně nízká (cca 7 %), zatímco ve vyspělých státech západní Evropy či např. v USA jde o čísla řádově vyšší (v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku se očkovat nechává přes 20 % a v USA dokonce 46 % lidí). Očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 procent," uvedl mluvčí největší české zdravotní pojišťovny VZP Oldřich Tichý.

Vakcína snižuje riziko vážných komplikací, lidem oslabeným chronickou nemocí a seniorům nad 65 let hradí očkování zdravotní pojišťovny.

Některé zdravotní pojišťovny nabízí úhradu očkování ale i ostatním pacientům. Například VZP nabízí příspěvek až do výše 500 korun, což by mělo plně pokrýt cenu vakcíny. Loni se o příspěvek přihlásilo pouhých 14 tisíc klientů této zdravotní pojišťovny.

Přesto je pro pojišťovnu levnější přispět na očkování, než hradit následnou léčbu.

„Cena za léčbu pacienta s chřipkou se u ambulantní léčby běžně pohybuje od 650 do 
1 100 korun. U hospitalizovaných pacientů je to od 8 000 až do 35 000 korun v závislosti na komplikacích. To jsou ovšem jen přímé výdaje pojišťovny na diagnostikovanou chřipku. Další náklady mohou souviset s onemocněními, k nimž je pacient oslabený chřipkou náchylnější, s pracovní neschopností a podobně," dodává Tichý.

Počty onemocnění jsou v celém Česku podobné, žádná část se výrazně od průměru neliší. Také závažné případy, kdy pacienti musejí být v nemocnici, případně i na JIP, jsou hlášeny ojediněle napříč republikou.

Laboratorně byly potvrzeny chřipkové viry, proti kterým chrání letošní vakcína.